eur:
393.01
usd:
366.47
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke beszél a 2015. évi bérmegállapodás aláírásán Budapesten, a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2014. december 29-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Heteken belül átadhatják a kormánynak a munkaerőhiány orvoslására szolgáló javaslatokat

Közösen dolgozott ki javaslatcsomagot a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a Munkástanácsok Országos Szövetségével (MOSZ) a munkaerőhiány kezelésére, amely elsősorban a fekete foglalkoztatás visszaszorítására, az állami szféra átvilágítására, hosszú távon a termelékenység növelésére helyezi a hangsúlyt – jelentették be sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke közölte: a munkaerőhiányt a cégek és a munkavállalók is megszenvedik, az MGYOSZ és a MOSZ ezért döntött a közös fellépés mellett.

Becslésük szerint mintegy

200-250 ezer ember hiányzik a magyar gazdaságból, az ország demográfiai helyzete miatt pedig azzal kell számolni, hogy évente 40 ezerrel csökken a munkavállalók száma.

Kiemelte, a kormány fontos lépéseket tett a munkaerőhiány enyhítésére – példaként a nyugdíjasok munkaerőpiaci bevonását említette –, de ezek az intézkedések csak késleltetik a demográfiai hatásokat. Palkovics Imre, a MOSZ elnöke hozzátette, javaslataikkal megkeresték a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának munkaadói és munkavállalói oldalát képviselő szervezeteket is, az általuk folytatott egyeztetésekkel kiegészített dokumentumot juttatják el a kormánynak.

Több metszetben vizsgálták a munkaerő struktúráját

Az első szegmens a költségvetési és a versenyszféra, amelynek vizsgálatakor megállapították, hogy a nemzetközi átlagnál lényegesen magasabb a közfoglalkoztatottak aránya, ezért azt javasolják, hogy vizsgálják meg, hogy a tevékenységekhez milyen és mennyi munkaerő szükséges, továbbá jelentősen javítani kell a hatékonyságot.

A másik vizsgált metszet az ágazatok közötti munkaerőfelhasználás. Rolek Ferenc kiemelte: az egyes ágazatok eltérő munkaerőigénnyel rendelkeznek, ezért

fontos, hogy a jövőben elsősorban a magas technológiai fejlettségű, de fajlagosan kevesebb munkavállalót foglalkoztató ágazatokat fejlesszék.

Példaként a gyógyszergyártást, valamint az elektronikával és az IT-vel összefüggő területeket említette, ugyanakkor megjegyezte a nagyon és a kevésbé munkaerőigényes területeket a kormánnyal egyeztetve akarják pontosan meghatározni. Javaslatként azt fogalmazták meg, hogy ennek szellemében vizsgálják felül milyen ágazatokba kerülnek az iparfejlesztésre szolgáló európai uniós, illetve a költségvetési források.

Harmadik szegmensként a foglalkoztatás területi struktúráját vizsgálták. Jónak tartják a kormány munkásszálló-programját, azonban még mindig komoly gátat okoz, hogy az ezekben való elhelyezés komoly adó- és járulékterhet jelent. Javasolják, hogy a munkásszállón való elhelyezést tegyék adómentessé a cégek és a munkavállalók számára is.

A vállalati szintet is áttekintették, e területről Rolek Ferenc a feketefoglalkoztatás visszaszorítására hívta fel a figyelmet. Erre irányuló programokat kellene szerintük szervezni. Úgy vélekedett, az egyik

legjobb eszköz a munkaügyi ellenőrzés.

Ez azonban szerinte csak akkor lehet igazán eredményes, ha a vizsgálatok fókuszába egyedül a fekete foglalkoztatás kerül és bevonják abba a munkaadói és a munkavállalói szervezeteket is. Utóbbi azért fontos, mert a hivatal nem ismeri a fekete vagy a szürke gazdaság szereplőit, míg a helyi munkaadói és munkavállalói szervezetek igen – tette hozzá.

Palkovics Imre és Rolek Ferenc is hangsúlyozta: a közösen elkészített javaslatcsomag, és a közös fellépésük mérföldkő a magyar szociális párbeszéd területén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×