INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

balaton

sió

somogy

aszály

A gazdáknak nem tetszenek a Sió-csatorna tervei

A gazdáknak nem tetszenek a Sió-csatorna tervei

Infostart

A somogyi gazdák úgy vélik, a Siónál jobb helyen is lehetne a Balaton víztöbblete az ilyen aszályos időszakokban, mint a mostani.

Néhány napja megjelentek a tervek a Sió-csatorna rekonstrukciójával kapcsolatban, az új rendszerben magasabban állna a víz a csatornában, hogy ha a Balaton vízszintje túl alacsony, akkor vissza lehessen táplálni a saját vizével.

A kormányzat által jóváhagyott tervek azonban nem tetszenek a gazdáknak, akiknek sok-sok éve van tervük, mit lehetne csinálni a Balaton víztöbbletével a mostanihoz hasonló aszályos időszakokban - derül ki a Sonline.hu cikkéből.

Mint a cikk írja, veszélyben van Somogyban az őszi búza és a repce is a 20 éve nem látott aszály miatt.

Szabó Tibor mezőcsokonyai gazdálkodó szerint

a megyében azonnal víz kell, már 10 milliméter eső is életet mentene. Öntözni nem tudnak, nincsenek nagyobb árkok és folyók sem a közelben.

Gara Miklós somogytúri gyümölcsgazdálkodó szerint elég nagy baj az, hogy egy akkora víztározót, mint a Balaton, nem lehet öntözésre használni. Szerinte a tó melletti területeket kiválóan ellátná a Balaton víztöbblete, ahogy erre a rendszerváltozás előtt voltak is példák. Úgy látja, minden évben nem is kellene a Balaton vize, de idén például nagyon.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) tíz éve már látott terveket a megyei víztározókról, azonban azóta semmit.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018