INFORÁDIÓ 
2020. május 28. csütörtök
Csanád, Emil

aszály

eső

termés

mezőgazdaság

Ha nem jön kiadós esőzés, nagy baj lesz Magyarországon

Ha nem jön kiadós esőzés, nagy baj lesz Magyarországon

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Április elsejétől tartós vízhiányos időszak van Magyarországon. Valamennyi haszonnövény megsínyli az aszályt, a gyümölcsösökben a beporzást a légköri aszály is hátráltatja.

Az Alföldön tavaly augusztus óta, vagyis már 8 hónapja nem esett számottevő csapadék, az országos aszály pedig egyre súlyosabb - mondta az InfoRádiónak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Petőházi Tamás hozzátette: a vízhiány miatt a búza és a repce van a legnagyobb veszélyben. Valahol ki sem csírázott a növény, máshol pedig feleakkora, mint ilyenkor szokott lenni.

"Az elmúlt három hónapban átlagosan 50 százalékkal kevesebb csapadék esett, mint amennyi szokott. Sajnos már a tél is úgy kezdődött, hogy kevesebb csapadék volt a talajban, mint amennyit szerettünk volna. Ez nem állt helyre, csak növekedett a hiány.

Országosan körülbelül 100 milliméter csapadék hiányzik a talajokból,

amit jó lenne a vegetáció kezdetére pótolni" - fogalmazott Petőházi Tamás.

Az aszály a gyümölcs- és zöldségtermő területeket is kedvezőtlenül érinti - mondta a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Ledó Ferenc hozzátette: a zöldségtermelők 75-80 százaléka öntözésés gazdálkodást folytat, de a gyümölcsösökben légköri aszály is kialakult már a szárazság miatt.

"A gyümölcsösök mélyebben gyökeresedők, ezért van valamennyi tartalék vizük. Most elindultak a virágzások, de már érződik, hogy aki nem tud öntözni - és sajnos csak az ültetvények 20 százalékát lehet -, annál már jelentkeznek az aszálykárok.

Ha a következő 3-4 hétben jelentősebb csapadék lenne, még épp nem lenne tragédia."

A meteorológiai előrejelzések szerint péntek délutántól csapadékosabbra fordul az idő. De az aszály miatt az agrártárca előbbre hozta április elsejére az egész országra meghirdetett tartósan vízhiányos időszakot. Ez azt jelenti, hogy várhatóan október 31-ig a gazdálkodóknak az öntözéses vízhasználat után nem kell úgynevezett vízkészletjárulékot fizetni.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Aszály van, eső kell
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018