INFORÁDIÓ
2022. december 5. hétfő
Vilma

fagykár

aszály

gyümölcs

monília

gyümölcsfa

Rezisztencia-nemesítés vizsgálat céljából Monilia laxa gombával fertőzött meggyfaág a budatétényi kutatói központ mikroszaporító laboratóriumában. A közeljövőben befejződik az Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Kht. kényszer-végelszámolása és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. átadja az intézmény vagyonát, többek között a laboratóriumi eszközöket, a 800 hektár termőföldet, Magyarország egyik legnagyobb rózsagénbankját, valamint a hazánkban honos összes csonthéjas gyümölcs génállományát a jogutódnak, a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft-nek és ezzel lehetővé válik a több évtizedes kutatómunka folytatása.

Itt a harmadik csapás a magyar gyümölcsnek, ha a fagy és az aszály nem lenne elég

Infostart

Minden feltétel adott a gyümölcsfák hajtáselhalását okozó gombás megbetegedéséhez, a meggy és az őszibarack még menthető, bár utóbbit a tavaszi fagyok és az általános vízhiány is megtámadta.

Áldásként érkezett az eső, és talán az utolsó utáni pillanatban, de még időben - gondolhatnák sokan, és talán gondolják is az agráriumban élők és dolgozók. Ám míg az aszály sújtotta területeket áldásként érték az esőzések az elmúlt napokban, a virágzó csonthéjas gyümölcsfáknál nagyon rossz volt az időzítés, minden együtt áll ahhoz, hogy a súlyos hajtáselhalást okozó moníliás betegség megjelenjen.

Mint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal friss közlése rámutat,

a meggy és az őszibarack esetében még nem késő a védekezés, méghozzá gombaölő szerek permetezésével,

amihez a hivatal honlapján található információk is segítséget nyújtanak.

A házi kármegelőző módszeren kívül rendelkezésre állnak még növényorvosok és kiskerti szaktanácsadók, akiknek internetes elérhetőségein keresztül hasznos információk érhetők el.

Amire a Nébih szerint alapvetően figyelni kell, hogy virágzáskor kiemelten védendőek a méhek, így kerülendőek azok a szerek, amelyek károsíthatják ezeket a rovarokat.

A gyümölcsfákra idén amúgy is rájár a rúd; Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az InfoRádióban elmondta,

a talaj menti fagyok révén a gyümölcs számára hosszúra nyúlt tél akár 50-80 százalékos fagykárt is okozhatott a kajszi- és őszibaracknál

az Alföld déli felén.

A szervezet alelnöke, Apáti Ferenc mindehhez hozzátette, gyümölcsökkel gazdálkodni ma már megfelelő öntözőrendszer nélkül nem lehet, viszont a magyar agráriumban még mindig sokfelé nem megoldott az öntözés lehetősége, aminek idén a gabona is kárát fogja látni.

Már tavaly sem volt a legjobb év a gyümölcsöknél, erről ITT írtunk részletesebben.

Hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt Nagy István agrárminiszter, aki egyebek között arról beszélt, hogy a klímaváltozás részeként megjelent szélsőséges időjárási jelenségektől nem kell megijedni, meg kell találni rá a megfelelő választ olyan növények termesztésével, melyek alkalmazkodnak a változó viszonyokhoz.

Nyitókép: MTI/Manek Attila
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018