eur:
395.3
usd:
372.35
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
A partfalat csapkodják a hullámok az erős északi szélben a balatonfenyvesi strandon 2014. március 5-én. A Balaton vízszintje elérte a 129 centimétert, ez 19 centiméterrel magasabb a szabályozási maximumnál. A Sió-zsilip nyitását február 28-án, 127 centiméteres vízállásnál megkezdték, azonban a vízgyűjtő területről jelenleg intenzívebben folyik be víz a tóba, mint amekkora a vízeresztés kapacitása, ezért a következő napokban még a vízszint emelkedésére kell számítani. Szakemberek szerint a várhatóan tovább erősödő északi szél kinyomhatja a Balaton vizét a mélyebben fekvő településrészekre.
Nyitókép: MTI/Varga György

Friss hírek a Balaton vízszintjéről

A legfrissebb adatok szerint a Balaton átlagos vízállása 117 centiméter, két centiméterrel haladja meg az ilyenkor érvényes szabályozási szintet.

Vizet egy hónapja nem engednek le a Balatonból, tavasszal a Sió-zsilipet lezárták. Az intézkedést az elmúlt időszak csapadékhiánya indokolja, a szakemberek a víz be­tározása mellett döntöttek. Az elmúlt évek statisztikái alapján egyértelmű, hogy a természetes vízkészletváltozás éves szinten csökkenő. Ez azt jelenti, hogy az éghajlatváltozás hatásai a Balaton vízforgalmát is érintik - írja a veol.hu.

A Balaton szabályozási szint­jének 10 centiméterrel való emelése 60 millió köbméter többletvizet eredményez a mederben. Ez segíthet a hosszabb ideig tartó száraz időszakok átvészelésében. Ha május elsején az új szabályozási szintnek megfelelő 120 centiméteres vízállással, azaz a mederben tartott többletvízzel indul a szezon, akkor szeptember elsejére, vagyis a szezon végére sem csökken a vízszint a tóhasználatot, a fürdőzést és a vitorlázást jelentősen korlátozó 80 centiméteres érték alá.

Szezonban szélsőséges esetben akár 40 centimétert is csökkenhet a tó vízszintje. 2012-ben nyár elején a Balaton átlagvízállása 80 centiméter volt, és szeptemberre 45 centiméterre apadt. Jelenleg május és október között 120, márciusban és áprilisban 115, novembertől február végéig 110 centiméter a hivatalos szabályozási szint. Az OVF adatai szerint a Balaton vízgyűjtő területeire az elmúlt negyedévben az átlagosnál jóval kevesebb csapadék hullott. Az átlagoshoz képest januárban 38 százalékkal, februárban pedig 47 százalékkal, márciusban eddig mintegy 65 százalékkal kevesebb eső esett, és a következő napok előrejelzése sem valószínűsít jelentős változást.

Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×