INFORÁDIÓ 
2020. október 22. csütörtök
Előd

balaton

vízállás

sió-zsilip

siófok-kiliti

zsilip

sió-csatorna

A siófoki Sió-zsilip.

Hol kevés, hol sok a Balaton vize - de ennek vége

Infostart

A Sió-csatorna teljes rekonstrukcióját követően sokkal több vizet tárolhat, így se kiszáradás, se kiöntés nem lesz több - ígérik.

Szélsőséges évek vannak a Balaton mögött, ami a vízháztartási lehetőségeket illeti, ezért korszerűsítik a Sió-csatornát, hogy a túl magas (2014), illetve a túl alacsony vízállás se okozhasson gondot a továbbiakban.

Mint a Magyar Építők honlapja beszámol róla, a jövő év végéig tartó, 12,3 milliárd forintból elvégzendő munka során korszerűsítik a Balaton vízlevezetőjét, így a Balaton déli partján a szeles időszakokban tapasztalt kiöntések megszűnhetnek, ami a gazdáknak és az ingatlantulajdonosoknak is jó lehet. Az aszályos időszakok kivédését pedig alapvetően több víz tározásával szavatolnák.

A csatornában így a későbbiekben 10 centivel magasabb lesz a vízállás, a jelenlegi 110 helyett 120 centiméter, ez 60 millió köbméterrel több vizet jelent majd.

A felújítás Siófok Kiliti városrészét érinti. Átépítik a nagy zsilipet, ezen kívül pedig hajó- és leeresztőzsilipet is, az üzemi hidakat és három közúti hidat is, rekonstruálják a csatornát magát, új üzemviteli épületet húznak fel, korszerűsödik a megfigyelési és hajózási rendszer, az ígéretek szerint óvva a meglévő környezeti értékeket.

Nyitókép: MTI/H. Szabó Sándor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018