eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Európa két szék között a pad alá eshet - hetilapszemle

A roma fiatalok közül csak minden 125. folytatott tavaly egyetemi tanulmányokat Magyarországon - írja a HVG. A Figyelő a Peking-Washington paktum várható európai hatásairól ír.

A HVG cikke szerint

a roma fiatalok közül csak minden 125. folytatott egyetemi tanulmányokat

tavaly Magyarországon, a nem romák közül viszont minden ötödik. A cigányok 80 százaléka továbbra is csak az általános iskolát végzi el. Ugyanez a mutató a honi társadalom más szegmenseiben 20 százalék. Ugyanakkor a magyar romák helyzete minden hátrányuk és lemaradásuk ellenére még az egyik legjobbnak mondható térségünkben.

A cigány etnikum tagjai közül a 2013-as 26 százalék helyett tavaly 45 százalék volt jelen a munka világában. Igaz, a növekedés nem utolsósorban az alacsonyan dotált közmunka elterjedésének volt tulajdonítható - olvasható a HVG-ben.

A Figyelő "Brüsszel tart a Peking-Washington alkutól" című összeállítása szerint

ha az Egyesült Államok és Kína kiegyezik a vámháborúban, Európa két szék között a pad alá eshet.

Ez újabb jele lenne az unió gazdaságdiplomáciai impotenciájának.

Az EU aggodalmai - tekintettel a kilencvennapos vámbevezetési moratórium kapcsán beharangozott plusz 1200 milliárd dolláros kínai vásárlásokra - nem teljesen megalapozatlanok, ehhez jön még, hogy a "fegyverszünetről" beszámoló jelentések hézagosak és ellentmondásosak.

A kínai kereskedelmi minisztérium üdvözölte az egyezséget, de ehhez csak annyit tett hozzá, hogy Peking a lehető leghamarabb életbe lépteti a megállapodást, amelynek részleteit még nem ismertették.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×