eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Brexit: Ideiglenes megállapodás született

Theresa May brit miniszterelnök ideiglenes megállapodást kötött az Európai Unióval arról, hogy a brit EU-tagság megszűnése után a brit pénzügyi szolgáltató cégek továbbra is hozzáférnek az európai piacokhoz - jelentette a The Times című brit napilap.

A brit pénzügyi szolgáltatók mindaddig hozzáférnek majd az európai piacokhoz, amíg a brit pénzügyi szabályozás "nagy vonalakban megegyezik" az európaival - írja a The Times.

A Nagy-Britanniában is jelen lévő globális bankoknak a Brexitre készülve át kellett, illetve át kell szervezniük működésüket. Közülük több létrehozott új központokat a kontinensen, és elkezdte odatelepíteni tevékenységét, vezetőit és alkalmazottait, hogy abban az esetben is ki tudják majd szolgálni ottani ügyfeleiket, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépne ki az EU-ból.

Nincs megszabott határidő a Brexit-megállapodásra

Közben a brit Brexit-ügyi minisztérium közleményben tudatta: nincs megszabott határideje a brit EU-tagság megszűnése feltételeiről szóló megállapodás elérésének.

Előzőleg a londoni alsóház Brexit-ügyi bizottságának elnöke, az ellenzéki Munkáspártot képviselői Hilary Benn levélben kérte a minisztérium vezetőjét, Dominic Raabot, hogy jelenjen meg a Brexit-folyamatról szóló következő meghallgatáson a parlamenti testület előtt.

A miniszter egy héttel ezelőtti keltezésű, de a bizottság által csak szerda este nyilvánosságra hozott válaszlevelében úgy fogalmazott: örömmel jelenik meg a bizottság előtt, amint megvan a végleges Brexit-megállapodás, és jelenlegi várakozása szerint november 21. "alkalmas időpont" lehet.

A levél komoly feltűnést keltett, a brit média egybehangzó értelmezése szerint ugyanis Raab ezzel

arra tett egyenes utalást, hogy november 21-ig meglesz a megállapodás

az Európai Unióval a Brexit feltételrendszeréről.

A Brexit-minisztérium azonban szerda éjjel kiadott pontosító célú közleményében hangsúlyozta, hogy nincs ilyen kijelölt időpont a Brexit-megállapodás elérésére, a november 21-i meghallgatási dátumot az alsóházi bizottság javasolta, és Raab csak "visszaigazolta", hogy várakozása szerint az a nap megfelel neki is.

A válaszlevélben mindazonáltal egyértelműen az áll, hogy Domimic Raab szívesen vesz részt a meghallgatáson, "amint véglegessé válik az egyezség", és ugyanabban a mondatban szerepel, hogy a miniszter várakozása szerint november 21. megfelelő időpont lesz.

A levél nyilvánosságra hozatala után a font rövid idő alatt fél százalékot erősödött a dollárral szemben.

A lehető leghamarabb

A Brexit-ügyi minisztérium pontosítása után azonban a Downing Street is igyekezett kisebbíteni a levélben szereplő dátum jelentőségét. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője időpont említése nélkül csak annyit mondott, hogy a brit kormány reményei szerint a lehető leghamarabb sikerül megállapodásra jutni az EU-val a brit kilépés feltételeiről.

Dominic Raab levele szerint a kilépés feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezet és a kapcsolódó jegyzőkönyvek 95 százalékban elkészültek, a Brexit-tárgyalási folyamat vége "egyértelműen látótávolságon belül van", és bár "maradtak még akadályok, ezek leküzdése nem bizonyulhat lehetetlennek".

A Brexit-ügyi miniszter elismerte, hogy mindkét félnek vannak aggályai: Londonnak az Egyesült Királyság alkotmányos és gazdasági integritásával, valamint saját egységes piacának védelmével, az Európai Uniónak pedig az uniós egységes piac és a vámunió integritásával kapcsolatban.

A nézeteltérések ellenére azonban a felek nem állnak messze a megállapodástól ezekben az ügyekben - írta az alsóházi Brexit-bizottság elnökének küldött levelében a Brexit-ügyi tárca vezetője.

A Brexit-tárgyalások legnagyobb horderejű megoldatlan kérdése - amely közvetlenül és egyaránt érinti az Egyesült Királyság és az EU Raab által is említett piaci és területi integritását - az, hogy miként lehet elkerülni a hosszú évek óta nem létező határellenőrzés újbóli bevezetését Észak-Írország és az Európai Unióban maradó Ír Köztársaság 499 kilométeres határszakaszán, amely a Brexit után az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára lesz.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×