eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Irgalmatlanul megbolondíthatja a brexitfolyamatot egy új felmérés

A britek többsége már az Európai Unióban maradna - legalábbis ezt sugallja egy uniópárti tévécsatorna felmérése. A legtöbben a korábban masszívan a brexitre szavazó körzetekben gondolták meg magukat - derült ki a kutatásból.

Újabb népszavazás esetén a britek 54 százaléka voksolna az Európai Uniós tagság fenntartására a brexitet pártoló 46 százalékkal szemben – derült ki a liberális beállítottságú Channel 4 tévéadó számára készített felmérésből, amelyet a Survation nevű cég végzett. Ez azt jelentené, hogy két évvel a történelmi brexitvoksolás után látványosan változtak a vélemények.

2016-ban 52 százalék mondott igent az unióból való kilépésre és 48 százalék a maradásra.

Az akkori, csekély 4 százalékos különbség mostanra 8 százalékra nőtt, ráadásul kilengett az inga, most már az EU-párti tábor szerezne többséget

– sugallja a közvéleménykutatás. A kutatáshoz mellékelt térképen az látható, hogy korábban masszívan brexitpárti többségű területek, például Wales, Nyugat- és Dél-Anglia szinte egésze maradáspártivá vált, és Közép-Angliában is erősebbek lettek ezek az érzések.

A hír tovább bonyolítja a brit kilépés körüli helyzetet, mivel folyamatosan érkeznek az ellentmondó jelentések arról, hogy London valóban közel áll-e ahhoz, hogy megállapodjon Brüsszellel a válásról és az azt követő kapcsolatokról.

Ha létrejön az alku, akkor a felek azzal szembesülnek, hogy Theresa May brit miniszterelnök pártbeli ellenfelei és ellenzéke is leszavazza azt a parlamentben, azaz

brit részről borulhat a megállapodás.

Ezt követhetné „az alku nélküli brexit”, ami káosszal fenyeget a szigetország nemzetközi közlekedési kapcsolataitól kezdve az élelmiszerellátásig.

Uniós illetékesek ezért inkább azt szeretnék, hogy a brit politikusok többsége támogassa a kilépési egyezséget, és ha a britek tényleg meg akarják gondolni magukat, akkor azt inkább a brexitet követő átmenti időszakban tegyék, amikor az ország a gyakorlatban még mindig az uniós szabályozást követi majd.

Miközben a keményvonalas, brexitet pártoló tábor reméli, hogy May betartja ígéretét, és nem lesz több népszavazás,

egyre hangosabb az újabb referendumot követelő tábor. Ők azt hangoztatják, hogy a briteket nem szavaztatták meg May brexitvíziójáról, ezért az embereknek újra véleményt kell mondaniuk.

A mozgalom a kifejezésbeli hasonlóság miatt magyarra nehezen fordítható, „A Nép Szavazása” néven emlegetett voksolást követel – ezzel mindegy sugallva, hogy

az eredeti referendum nem fejezte ki pontosan a nép akaratát.

A Survation nevű cég 20 ezer britet kérdezett meg, és 2016 óta ez az első felmérés, ami jelentős változást mutat a brexithez való hozzáállásában.

A válaszadók azt is értésre adták, hogy elvetnék May miniszterelnök Brüsszellel való megállapodását. 33 százalék mondana nemet, és csak a britek negyede igent. Bizarr módon ez egy táborba sodoroja azokat, akik szerint May túlságosan lazítaná a kapcsolatot Európával, valamint azokat, akik „kemény” brexitet és látványos szakítást akarnak.

Ugyanakkor egy másik kérdésre – miszerint tartsanak-e népszavazást, amelyen vagy May alkujára vagy az unióban való maradásra lehetne voksolni – 43 százalék mondott igent és 37 százalék nemet – azt sugallva, hogy

a maradáspárti tábor egy ilyen formulával szeretné elérni, hogy gyakorlatilag újabb népszavazás legyen Nagy-Britannia úniós tagságáról.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×