eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Ryanair légitársaság Nápolyból érkező, Boeing 737 típusú repülőgépe landol a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

A légi közlekedést is megbéníthatja egy megállapodás nélküli brexit

Számos kereskedelmi vonatkozása is van a brit uniós kilépésnek. Gyévai Zoltán szerint legkésőbb az Európai Tanács decemberi ülésén meg kellene állapodni Londonnal a távozás jogi részleteiről.

A kilépés az Európai Unióból ugyan külön jogi kategória, ám a távozó britek sok mindent szeretnének a kilépésig előre lesakkozni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gyévai Zoltán, a BruxInfo főszerkesztője.

"Viszont az Európai Unió merev jogi rendszere nem nagyon szereti ezeket a lóugrásokat. A lényeg az, hogy meg lehetne találni a megoldásokat, ha kicsit lazítanának a kereteken, például ha létrejönne a vámuniós kapcsolat. Ezzel átmenetileg a britek lemondanának az önálló kereskedelempolitikáról" - mondta Gyévai.

A szakértő szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a brexitről újabb népszavazás lesz a szigetországban.

"Ők elindultak egy úton, és gyakorlatilag ebbe a logikába belezavarták magukat"

- értelmezte a helyzetet. "Ahhoz, hogy legyen egy újabb népszavazás, komoly érveket kell tudni felsorakoztatni. Hogy meglesznek és mikor lesznek meg ezek a nyomós érvek, az a kérdés.

Ha nem lesz brexit-megállapodás az EU és a britek között, annak beláthatatlan következményei lesznek, egyfajta összeomlás-forgatókönyvvel járna"

- tette hozzá.

Ha nem lesz megállapodás a felek között, az továbbá azt is jelentené, hogy másnap megbénulna a légi közlekedés, de

Barcelona és Madrid között sem lehetne légi járat, mert azt az az Iberia üzemelteti, amely nem lenne EU-s többségi tulajdonban. De például a Ryanair is teljesen ellehetetlenülne.

Visszaállna a vámhatár a Csalagúton, ami messzebb menve, az autókereskedelmet is megbéníthatná Gyévai Zoltán szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×