eur:
395.74
usd:
371.98
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A megújult ezer forintos bankjegy, különböző pénzérmékkel és bankkártyákkal. A Magyar Nemzeti Bank megújított ezer forintos bankjegyet bocsátott ki 2018. március 1-től. A régi 1000 forintos bankjegyek 2018. október 31-ig használhatóak a készpénzforgalomban. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Nincs új információ a jegybank monetáris politikájáról

A keddi kamatdöntés indoklásának utolsó mondata megegyezik a múlt havi indoklás zárásával: a Monetáris Tanács a jelenlegi eszköztár alkalmazásával biztosítja az inflációs cél fenntartható eléréséhez szükséges laza monetáris kondíciók fennmaradását.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, és a kamatfolyosó sem módosult. A jegybanki alapkamat 0,90 százalékon áll 2016. május 25. óta. Az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalék maradt.

A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A legfontosabb kérdés ismét azvolt, hogy a döntést magyarázó közleményben tesz-e valamilyen új utalást a jegybank a jövőbeli monetáris politikára. Ez a forint szempontjából is fontos, hiszen az MNB jelzéseire most fokozottan figyelnek a piaci szereplők.

Nincs új utalás a monetáris politikai irányvonalának változtatására

A jegybank közleménye szerint az MNB egyetlen horgonya az infláció. Az olajár-változás átmeneti, inflációt emelő hatásainak kifutásával az inflációs cél fenntartható elérése továbbra is 2019 közepétől várható.

A Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók fenntartása továbbra is szükséges.

A Monetáris Tanács a jelenlegi eszköztár alkalmazásával biztosítja az inflációs cél fenntartható eléréséhez szükséges laza monetáris kondíciók fennmaradását.

Az indoklás alapján a nemzeti bank legfeljebb akkor avatkozhat be a következőkben, ha az inflációs adatok eltérnek a várttól - közölte a tanács lépését értékelve az Erste Bank elemzője az InfoRádióban. Nyeste Orsolya elmondta: az inflációs cél fenntartható elérését a Monetáris Tanács továbbra is 2019 közepétől várja. Hivatkoznak a mérsékelt eurózóna-beli inflációs folyamatokra, ami utal arra, hogy az MNB továbbra sem tart komolyabb inflációs veszélytől.

A piac az elkövetkező hónapokban reagálhat, attól függően, hogy miként alakulnak az inflációs folyamatok, megjelenik-e látványosabban a fogyasztói árakban a gyengébb szinten stabilizálódó forint

- mondta az elemző. Ha igen, akkor valószínűsíthetően további kamat-, illetve hozamemelkedés következne be a magyar piacon, illetve esetleg a forint is tovább gyengülne, ha nem tartanák megfelelően a jegybank monetáris gyakorlatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×