eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

5,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban

Júniusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,6 százalékkal haladta meg az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az egy évvel korábbi adatokat.

A január-júniusi időszakban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 5,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,7 százalékkal haladta meg az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene a 2015. január-júniusi időszak adatait.

A júniusi kiskereskedelmi adatokra vonatkozó második becslését augusztus 25-én közli a KSH.

Tartós maradhat a bővülés

Egyebek mellett a reálbérek növekedésének, a foglakoztatás emelkedésének, valamint a fogyasztás erősödésének köszönhetően az év további részében is tartós maradhat a kiskereskedelmi forgalom bővülése az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint.

A KSH legfrissebb közlése szerint júniusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője éves átlagban 5 százalék körüli kiskereskedelmi forgalomnövekedésre számít, a tavalyi 5,8 százalékos bővülés után.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiskereskedelmi forgalom bővülése júniusban a munkanaphatással kiigazított index alapján nem változott az előző hónaphoz képest, azonban a szektor így is várakozásokon felül teljesített.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank makrogazdasági elemzője az év második felében is a mostanihoz hasonló ütemű növekedést, az év egészében pedig 5 százalékot meghaladó bővülést vár. Hozzátette: az idén a háztartások fogyasztása lehet a GDP növekedés elsődleges motorja.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×