eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A családi vállalkozások idén és jövőre is pályázhatnak uniós forrásra

A tavaly indult, új uniós ciklus forrásainak a 60 százalékát vállalkozásfejlesztésre fordítja a kormány, amelynek kezdeményezettjei a kis- és középvállalkozások, így a családi vállalkozások is - hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára péntek délután Sopronban a családi vállalkozások találkozóján.

A szakmai fórumot a Sopron és Vidéke Ipartestület kezdeményezte, hogy a családi vállalkozásokat középpontba állítsa. Károlyi Gyula elnök kiemelte: az osztrák határ közelsége és elszívó hatása miatt nehéz ugyan a helyzete ezeknek a vállalkozásoknak, de örökségét a következő generáció nem fogja itt hagyni.

Magyarországon a GDP-nek az 50-60 százalékát, a foglalkoztatottsági szintnek pedig a felét a családi vállalkozások adják - emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára. Hozzátette: fontos, hogy a kormányzat a családok gazdasági összetartó erejét is támogassa. Erősíteni kell azokat, akik hosszú távon gondolkodnak abban, hogy a magyar nemzeti össztermékhez hozzájáruljanak, akik leginkább odafigyelnek a minőségre, hiszen a saját nevüket adják a portékájukhoz - mondta Rétvári Bence.

Firtl Mátyás (KDNP), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy "A város iparosodása az elmúlt időszakokban szerény volt, a mostanra kialakult helyzet a már itt lévő iparosoknak és vállalkozásoknak köszönhető.".

Az Emmi államtitkára hangsúlyozta, hogy tavaly, az idén és jövőre is írnak ki pályázatokat, amelyeket a kis- és közép-, sőt még a mikro-, tehát a 10 fő alatti vállalkozások is igénybe vehetnek, ide értve a családi vállalkozásokat is. Majd részletezte, hogy ezek a pályázatok a vállalkozásindítástól a fejlesztésig sokféle területet érintenek, és zömmel vissza nem térítendő támogatások.

A családi vállalkozások segítik a gazdaság stabilizálását, élénkítik a vállalkozási szemléletet, és tisztább belső viszonyokkal bírnak, telephelyeikhez pedig jobban ragaszkodnak - mondta Rétvári Bence.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ami összeköt, az elválaszt? A digitalizáció területi egyenlőtlenségei a magyar feldolgozóipar tükrében

Ami összeköt, az elválaszt? A digitalizáció területi egyenlőtlenségei a magyar feldolgozóipar tükrében

A digitalizáció a 2010-es évek során egyre nagyobb jelentőséget kapott a társadalmi-gazdasági tényezők között egyrészt a digitális eszközök alkalmazásának terjedése, másrészt a gazdasági életben betöltött szerepe révén. Ennek a folyamatnak, amelyet az Ipar 4.0 időszak első hullámának is tekinthetünk, része, hogy ezek az eszközök és megoldások fokozatosan megjelennek a magyar feldolgozóiparban is. Kutatásunk révén arra kerestük a választ, hogy a magyar feldolgozóipar ágazati szerkezete és a digitalizáció térbeli mintázata között vannak-e összefüggések és amennyiben igen, ezek milyen formában jelennek meg egyes ágazattípusok között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×