eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Nem módosították a szavazati arányokat az IMF éves közgyűlésén

Nem történt előrelépés a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank éves közgyűlésén a fejlődő országok szavazati arányának növelése kérdésében az IMF döntéshozatali mechanizmusában.

Az IMF Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottsága (IMFC) az ülés zárónyilatkozatában csalódásának adott hangot a szervezeti reform életbe léptetésének elmaradása miatt.

A reformok bevezetését öt éve a Dél-Koreában tartott éves közgyűlésen határozták el. Az IMF szavazati reformja növekvő gazdasági súlyuk elismeréseképpen nagyobb beleszólást adna a döntésekbe olyan feltörekvő gazdaságoknak, mint Kína vagy Brazília. A reformok életbe léptetése eddig az Egyesült Államok ellenállásán hiúsult meg.

Az Egyesült Államok 17 százalék szavazattal rendelkezik, így meg tudja vétózni a fontosabb döntéseket, amelyek elfogadásához 85 százalékos szavazati többség szükséges.

A Limában összegyűlt pénzügyminiszterek és jegybanki elnökök arra szólították fel az Egyesült Államokat, hogy "a lehető leghamarabb" ratifikálja a kvótáknak és a szavazati arányoknak a feltörekvő gazdaságok javára történő módosításáról 2010-ben elfogadott reformokat.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója reményét fejezte ki, hogy az év végre sikerül megszerezni az Egyesült Államok beleegyezését.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a dpa hírügynökségnek elmondta: amerikai hivatali kollégája, Jack Lew ígéretet tett rá, hogy minden tőle telhetőt megtesz az ügy kongresszusi keresztülvitele érdekében.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×