eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

MGE: 14,4 százalékkal nőtt az új autók száma szeptemberben

Szeptemberben 6270 új személygépjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 14,4 százalékos növekedés a tavalyihoz képest - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) csütörtökön az MTI-vel a DataHouse Kft. adataira hivatkozva.

Az első kilenc hónapban 55 302 személygépkocsit, az egy évvel korábbinál 12 százalékkal többet helyeztek forgalomba első alkalommal.

Az MGE szerint a piaci növekedés lassulása szeptemberben megfordult, és az értékesítés újra nőtt a tavalyi évhez viszonyítva.

Az egyesület az egész évre 75 ezres nagyságrendben számít új autók forgalomba helyezésére, ami 15 százalékos növekedést jelentene 2014-hez képest.

A kishaszonjárművek piaca is bővült szeptemberben, 1312 járművet helyeztek forgalomba, ami 1,9 százalékos növekedés.

Az adatokhoz fűzött kommentárja szerint az MGE bízik abban, hogy folytatódik a magánvásárlók visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje, ugyanakkor hozzáteszik, hogy a magánvásárlók jelenleg inkább a használt autókat keresik.

Az MGE sajnálatosnak nevezte, hogy az importált használt autók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, számuk pedig jóval magasabb a behozott új autókénál. Ez hozzájárul az autópark további öregedéséhez, a károsanyag-kibocsátás növekedéséhez, miközben az ágazatból származó költségvetési bevételeket is csökkenti, hogy a használtautó-behozatal területén a joghézagok kihasználásával jelentős mértékű áfabefizetés marad el.

Az egyesület közlése szerint a kishaszon jármű piac folyamatosan lassul az eddig a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja (nhp) által generált forgalomnövekedés után. A piac év végi teljesítményét az egyesület pár százalékkal az előrejelzett 16 ezer darab alá várja, ami a tavalyihoz képest 6 százalékos növekedést jelentene.

A nagyhaszon járműveknél a tervezettnél magasabb időarányos teljesülés azt jelenti, hogy a végeredmény az év végére várhatóan meghaladja a 4500 darabos előrejelzést.

A motorkerékpárok piaca is bővül, az idén eddig 1794 új motort helyeztek forgalomba, ez 11 százalékos emelkedés a tavalyi adatokhoz képest.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×