INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Szijjártó: Magyarország állja a sarat

Infostart / InfoRádió
Az Opel Szentgotthárdon a motorgyár területén félmilliárd forintból új oktatóközpontot hoz létre, idén újabb 500 munkavállalót vesz fel és a General Motors Budapesten szolgáltató központot nyit.

Az Opel Szentgotthárdi gyárának 1991-es megnyitása óta 1,5 milliárd eurót fektetett be Magyarországon, a folyamatos kapacitásbővítéssel a jelenlegi 1400 munkavállaló mellé idén újabb 500-at vesznek fel - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón Joachim Koschnicke, az Opel Group kormányzati kapcsolatokért felelős európai alelnöke.

"Büszkék vagyunk arra, hogy a demokratikus átalakulás után az első autóipari beruházok lehettünk Magyarországon. Az elmúlt 25 esztendő is mutatja, hogy a General Motors és az Opel nem csupán egy stratégiai döntést hozott a gyár telepítésével, hanem hosszú távú elkötelezettséget vállalt a magyar gazdaság szereplőjeként" - hangsúlyozta Joachim Koschnicke.

Elhangzott, a gyár területén 1,7 millió euróból oktatóközpontot hoznak létre, amely már szeptemberben megkezdi a képzést a legmodernebb berendezésekkel. A tanműhelyekben összesen 100 szakiskolás, például gépi forgácsoló, villanyszerelő szakterületen tanulók és duális egyetemi gépészmérnök képzésben részt vevő fiatal tanul majd. Közülük többen ösztöndíjat kapnak majd a program elejétől kezdve. Emellett a General Motors üzleti szolgáltató cége, a GBS májusban Budapesten pénzügyi-számviteli szolgáltató irodát nyit, ahol először 40, majd 90 alkalmazottat foglalkoztatnak majd.

Colleen Bell, az Egyestül Államok budapesti nagykövete arról beszélt, az elmúlt hetekben több Magyarországon dolgozó amerikai vállalatnál tett látogatást. A cégvezetők arról számoltak be neki, hogy a befektetési környezet pozitív Magyarországon, és kiváló a helyi munkaerő.

"A amerikai-magyar gazdasági kapcsolatok nagyon erősek" - mondta a nagykövet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, a magyar gazdasági modell működik. Az ország 5 éve még a szakadék szélén állt, mára visszakerült az unió legjobban teljesítő gazdaságai közé.

A beruházásokért egyre keményebb a verseny a világban - mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy Magyarország állja a sarat. Ezt mutatja, hogy tavaly 5216 milliárd költöttek a vállalatok magyarországi beruházásokra, ami 14 százalékkal magasabb az előző évinél.

Hanganyag: Király István Dániel


A címlapról ajánljuk