eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Pleschinger: Nem lenne tragédia, ha nem születne IMF-megállapodás

Magyarország számára előnyös lenne egy készenléti hitelmegállapodás az IMF-fel - vélekedett a Wall Street Journalnak nyilatkozva Pleschinger Gyula. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azonban azt is hozzátette, hogy nem lenne tragédia, ha nem születik megállapodás a nemzetközi szervezetekkel.

Egyeztethetünk, és minden lehetőséget megfontolunk - fejtette ki a Wall Street Journalnak Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, a magyar tárgyalódelegáció tagja. Meglátjuk, hogy melyik a legjobb megoldás mindkét félnek - utalt a hitelkeret tényleges formájára Pleschinger.

A nemzetközi szervezetekkel folyó tárgyalások egyik magyar résztvevője hozzátette: egy elővigyázatossági hitelkeret (PLL) nagyon előnyös lenne Magyarország számára és segítene visszaállítani a piacok bizalmát az ország iránt.

A Portfolio.hu szerint, úgy tűnik, hogy a kormány még mindig egy elővigyázatossági hitelkeretről szóló megállapodásban bízik az IMF-fel, miközben már régóta világossá vált, hogy szigorúbb feltételeket előíró, keményebb készenléti hitelt kaphatunk.

Ha Fellegi Tamás, a magyar tárgyalódelegáció vezetője jövő heti washingtoni utazásán is kitart e mellett, és a magyar kormány nem fogadja el a nemzetközi szervezetek feltételeit, akkor a következő informális tárgyalások sem kecsegtetnek sok sikerrel. Ezt pedig újra negatívan értékelnék a befektetők.

A WSJ cikke szerint Pleschinger Gyula arról is beszélt, hogy a kormánynak van terve arra az esetre, ha nem születik megállapodás egy új biztonsági hálóról. Nem lenne tragédia - mondta arra az esetre, ha nem jönne létre új IMF-megállapodás.

Vagyis a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára lényegében egyetért a miniszterelnökkel, aki a minap azt nyilatkozta, hogy Magyarország a saját lábán is meg tud állni, nem kell az IMF-ügynek nagy jelentőséget keríteni.

A legutóbbi piaci reakciók azonban nem éppen ezt mutatják: a forint új történelmi mélypontjára zuhant, soha nem látott magasságban a magyar csődkockázati mutató, a kötvényhozamok az egekben.

Pleschinger Gyula tegnapi nyilatkozatában kiemelte: Magyarország idén megkezdi a 2008-as nemzetközi hitelcsomag törlesztését, de már jelenleg is van elegendő forrása ahhoz, hogy teljesíteni tudja kötelezettségeit további források bevonása nélkül.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×