eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Ilyen besorolást adott a Fitch a magyar dollárkötvényre

A közepes befektetési ajánlású magyar szuverén adósosztályzattal látta el a minap kibocsátott magyar dollárkötvényt szerdán a Fitch Ratings, amely szerint a magyar kormány által március elején bejelentett strukturális reformprogram - bár vannak végrehajtási kockázatai - fontos lépés volt a középtávú strukturális költségvetési deficit kezelésében.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerdán Londonban közölte, hogy a magyar államadós-osztályzattal egyező "BBB mínusz" szintre sorolja be a múlt héten kiadott, tízéves és harmincéves lejáratú, összesen 3,75 milliárd dollár értékű világkötvényeket.

A tízéves futamidejű 3 milliárd dolláros kötvény kibocsátási ára 99,062 százalék, évi kamata 6,375 százalék, kibocsátási hozamfelára 3,10 százalékpont, a harmincéves, 750 millió dolláros kötvény kibocsátási ára 98,084 százalék, évi kamata 7,625 százalék, kibocsátási hozamfelára 3,30 százalékpont lett a New York-i árazásban az összehasonlítható futamú amerikai kincstárjegyek hozama felett.

Ed Parker, a Fitch Ratings európai felzárkózó piaci szuverén besorolásokért felelős igazgatója a magyar dollárkötvény besorolásához fűzött szerdai londoni elemzésében közölte, hogy a hitelminősítő véleménye szerint a 2011-2014-es időszakra szóló, március elején ismertetett szerkezeti reformprogram fontos lépés volt a középtávú strukturális államháztartási hiányhelyzet kezelése felé, és megerősítette a kormány elkötelezettségét a következő évekre kitűzött költségvetési hiánycélok teljesítése mellett.

A Fitch Ratings megjegyezte ugyanakkor, hogy az intézkedések egyes elemei még részletezésre várnak, és a hitelminősítő lát bizonyos végrehajtási kockázatokat is a költségvetési konszolidációs programban. A gazdasági növekedési cél a Fitch szerint "derűlátó", ugyanakkor a 2011-2014-re szóló, 3,1-3,2 százalékos GDP-növekedésről szóló előrejelzés, amelyre a kormány deficitcsökkentő programja épül, "reálisabb" - áll az elemzésben.

A dollárkötvény-kibocsátást kedvezően fogadta a londoni elemzői közösség.

A Barclays Capital, az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport felzárkózó piaci elemzői az árazás után adott kommentárjukban úgy vélekedtek, hogy ez az egy kibocsátás nagymértékben enyhíti a magyar gazdaság külső finanszírozási nyomását, és mivel a teljes kibocsátási cél 2011-re 4 milliárd euró, "most már reálisnak tűnik", hogy a magyar kormány még egy további nemzetközi adósságpiaci kibocsátással fedezni tudja jelentős idei külső finanszírozási igényét.

A Barclays Capital londoni elemzői szerint mindezek nyomán most már "sokkal kisebb" a valószínűsége valamely negatív hitelminősítői lépésnek Magyarországgal szemben. A ház az elemzésben ezzel kapcsolatban felidézte, hogy a Standard & Poor's - a világ legnagyobb hitelminősítője - a minap megerősítette Magyarország közepes befektetői szuverén adósosztályzatát.

Az S&P múlt héten jelentette be Londonban, hogy megerősíti a hosszú és rövid futamidejű szuverén magyar deviza- és forintadósság "BBB mínusz/A-3" osztályzatát, változatlan negatív kilátással.

A hitelminősítő közölte: a magyar besorolások a cég azon véleményét tükrözik, hogy a Széll Kálmán Terv végrehajtása lehetőséget teremthet a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásainak javítására. Az S&P szerint a konszolidációs csomag emellett jelentős mértékben ellentételezheti a pénzügyi, az energiaipar, a távközlési és a kiskereskedelmi szektorokra korábban kirótt adók negatív hatásait, és elősegítheti annak a költségvetési résnek a bezárását, amely az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer bevezetése nyomán keletkezett.

A Barclays Capital londoni elemzése szerint "ha még lettek volna kétségek" Magyarország rövid távú likviditási pozíciójával kapcsolatban, a 3,75 milliárd dolláros új kibocsátás, valamint a nyugdíjalapok vagyonából befolyó összeg nyomán e kétségeknek most már enyhülniük kell. A ház közölte, hogy alulsúlyozottról semlegesre javította a magyar adósság befektetői ajánlását globális felzárkózó piaci modellportfoliójában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×