eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Londoni elemzők: új retorika és egyéb "jó hírek" erősítik a forintot

A magyar kormány új, a piacnak tetsző költségvetési retorikája mellett egyéb "jó hírek" is erősítő hatást gyakorolnak az utóbbi időben a forintra - vélekedtek legújabb helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy a retorikai váltás mellé a piac előbb-utóbb konkrét gazdaságpolitikai lépéseket is vár majd, különösen akkor, ha az októberi helyhatósági választások után sem lesz új egyezség a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

A TD Securities nevű vezető globális befektetési tanácsadó cég londoni elemző részlegének szakértői hétfőn kiadott heti felzárkózó piaci áttekintésükben azt írták, hogy "három jó oka" is volt a forint elmúlt heti "meglepő" térségbeli felülteljesítésének. Ezek között a ház elemzői az első helyen említik a kormány kötelezettségvállalását a költségvetési fegyelem mellett, és a 2,8 százalékos GDP-arányos jövő évi "lehetséges" államháztartási hiánycél megemlítését.

A vezető befektetési és elemző intézet szerint ez enyhítette valamelyest azokat a befektetői aggályokat, hogy Magyarország 2011-ben lazább hiánycélra törekednék. A TD Securities citybeli felzárkózó piaci elemzői szerint nem valószínű, hogy a piac a költségvetési fegyelemre tett ígéretet "teljesen megveszi", mielőtt hiteles gazdaságpolitikai intézkedéseket látna, ám a magyar kormány retorikájában bekövetkezett váltás "önmagában is jó jel", és várhatóan elősegíti majd a magyar befektetési termékeket terhelő kockázati felárak csökkenését.

A költségvetési kommunikációban érzékelt változást már más nagy londoni házak is kiemelték korábbi elemzéseikben.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének múlt hét végi felzárkózó piaci helyzetértékelése szerint a "normalizálódás jelei" mutatkoznak a magyar gazdaságpolitikában, miután "az EU nyomására" a Fidesz elállt a jövő évi államháztartási hiánycél növelésének tervétől, és elkötelezte magát a hazai össztermék 3 százaléka alatti deficit mellett.

A 4cast nevű vezető londoni pénzügyi elemző központ minapi elemzése szerint az elmúlt időszakban a magyar kormány költségvetési retorikája "180 fokos fordulatot vett". A ház szakértői szerint ez önmagában még nem gyógyír, mivel a költségvetési tervek végrehajtási módjának fontos részletei egyelőre nem ismeretesek, de a retorikai fordulat piaci szempontból "mindenképpen jelentős plusz".

A TD Securities hétfői új elemzése szerint a forintot erősítő tényezők között vannak az Opel, az Audi és a Mercedes autógyárak több százmillió eurós magyarországi beruházási tervei is. Ezeknek azonnali hatása ugyan nem lesz, ám hosszú távon valószínűleg "hatalmas" lendületet adnak a magyar gazdasági növekedésnek, több százalékponttal emelve az ipari kibocsátás éves szintű bővülési ütemét - jósolták a ház londoni elemzői.

A cég szerint mindemellett a kiskereskedelmi értékesítés 40 havi folyamatos visszaesés után "váratlanul pozitívba fordult" júliusi egyenlege is egyértelműen kedvező piaci szempontból. Jóllehet ez a mérőszám továbbra is erősen hajlamos szeszélyes kilengésekre, és nem lehet kizárni időszaki visszaeséseket, középtávon azonban javuló számok várhatók - áll az elemzésben.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemző részlegének új feltörekvő piaci helyzetértékelése szerint a ház elemzői az októberi önkormányzati választások után sem várják, hogy a Fidesz "azonnal" újból felveszi a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal. A cég szerint mindazonáltal a kormány számára ebben az esetben sem kínálkozik más fenntartható stratégia, mint az, hogy önmagának megszabott költségvetési célok teljesítésére törekedjék. Bármilyen eltérés ettől a pályától fenntarthatatlanná tenné a közadósság-helyzetet, és a piaci nyomás végül rákényszerítené a kormányt arra, hogy újabb IMF/EU-programért folyamodjék - áll az elemzésben.

A Goldman Sachs londoni szakértői szerint az államháztartási célokat könnyebb lenne elérni középtávra szóló költségvetési terv kidolgozásával, és úgy, hogy közben rendelkezésre áll egy háttértámogató jellegű finanszírozási lehetőség.

Az újabb IMF-program esélyeiről és szükségességéről eltérő előrejelzések forognak a City elemzői közösségében.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni szakértői minapi elemzésükben közölték, hogy nem számítanak a lejáró IMF-egyezmény meghosszabbítására, de ha a magyar kormány kitart a megfontolt költségvetési politika mellett, és a globális háttér is viszonylag kedvező marad, akkor nem várhatók jelentősebb finanszírozási problémák.

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének legutóbbi térségi elemzése szerint azonban 2011-2012-ben "hatalmas" törlesztési kötelezettségek válnak esedékessé, emellett a külső környezet is ingatag, ezért a cég szakértői azzal számolnak, hogy a kormány az októberi választások után új elővigyázatossági megállapodást kíván majd kötni az IMF-fel és az EU-val.

A JP Morgan londoni szakértői minap kiadott értékelésükben szintén úgy vélekedtek, hogy "még mindig van esély" a hitelmegállapodás megújítására az IMF-fel és az EU-val, amint az októberi választások lezajlanak. A JP Morgan elemzői szerint ugyanakkor a Magyarországra nehezedő piaci nyomás "intenzívebbé válására" lehet szükség a magyar kormány meggyőzéséhez arról, hogy fontos lenne az új IMF/EU-megállapodás.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×