eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Matolcsy: nincs veszélyben a magyar gazdaság stabilitása

Egyáltalán nem került veszélybe a magyar gazdaság stabilitása a Nemzetközi valutaalap (IMF) delegációjának távozása miatt - mondta Matolcsy György hétfőn egy bécsi sajtótájékoztatón. A miniszter elmondta: szeptember második felében, október első felében folytatódnak az egyeztetések az IMF-fel, és ekkor vitatják meg a bankadó 2011-re vonatkozó részét és a jövő évi deficitet.

A magyar kormány ellenőrzés alatt tartja a költségvetési egyenleget és elkötelezett a 3,8 százalékos hiánycél mellett - fejtette ki a nemzetközi sajtó képviselői előtt a nemzetgazdasági miniszter, aki osztrák kollégájával, Reinhold Mitterlehnerrel folytatott tárgyalásokat az osztrák fővárosban.

Rámutatott, hogy 2010-ben mindössze három európai uniós tagállamban lesz a hazai össztermék (GDP) három százalékánál kevesebb a hiány. A 3,8 százalékos eredmény ezért kivételesen jónak számít - jelentette ki a miniszter.

Jelenleg a régióban minden nemzeti fizetőeszköz nyomás alatt van - felelte arra a kérdésre, hogy tart-e a forintra nehezedő nyomástól. Csütörtökig, amikor a parlamentben végleges döntés születik az intézkedési tervhez kapcsolódó pénzügyi törvénycsomagról, "lehet némi bizonytalanság" - mondta - , de a végleges döntés segítségével ez meg fog szűnni.

Szintén egy kérdésre válaszolva leszögezte, hogy ami a nemzetközi befektetők bizalmát jelenti, nem lát jelentős kockázatot a küldöttség távozásában. "Az új kormány meghozta mindazokat a döntéseket, amelyek egy fenntartható, idén 3,8 százalékos deficitet eredményeznek majd". A kormány emellett meghozza azokat a döntéseket, amelyek strukturális reformokhoz vezetnek majd. "Az IMF strukturális reformokat szorgalmazott" - mutatott rá, s felidézte a kormány közszolgálati szférában tervezett intézkedéseit és az egykulcsos adóra tett javaslatot.

Hangsúlyozta, hogy a tárgyalások nem szakadtak meg, a küldöttség két hétre érkezett és két hét leteltével távozott. "Szombat, vasárnap vagy hétfőn utaztak volna el" abban az esetben is, ha egyetértés van a bankadóról. A küldöttség elismerte a kormány erőfeszítéseit, amelyek "tartják" a 3,8 százalékos költségvetési hiányt, de néhány kérdésben nem értenek egyet a kormánnyal. Nézetkülönbség volt a tárgyalófelek között a bankadó, a nemzeti bank elnökének fizetése és a nem fizető hitelek kezelésére létrehozandó eszközkezelő kérdésében. A kétmillió forintos felső illetményhatár "nem a nemzeti bank ellen irányul", minden köztisztviselőre vonatkozik - jelentette ki a miniszter.

A küldöttség méltatta azt, hogy "az állam magán kezdte a megtakarítást", ebben májusban még nem hitt a delegáció - fogalmazott Matolcsy György. Megegyezés volt abban is - az MNB-elnök fizetésének kivételével -, hogy a közszférán belül a béreknek és végkielégítéseknek felső határt kell szabni, s hogy az állami vállalatoknál bevezessék a bértömeg-gazdálkodást.

Ha létrejön az IMF-fel a megállapodás, akkor 2,8 százalékra is csökkenhet a jövő évi hiány - mondta Matolcsy György. Megállapodás hiányában "ennél kicsit magasabb" lehet a 2011-es deficit a nemzetgazdasági miniszter szerint. "De a jövő évi hiány végleges száma a jövő évi költségvetésben szerepel majd" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×