INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A magyar állam tulajdonos lesz a Malévban

Infostart / InfoRádió
A magyar kormány tulajdonrészt vásárol a Malévban - írta a Kommerszant orosz lap. A Vnyesekonombank elnöke újságíróknak megerősítette, a bank ki akar szállni a Malévből. A Pénzügyminisztériumban megerősítették: a magyar állam tulajdonos lesz a légitársaságban, és várhatóan néhány héten belül erről végleges megállapodás születhet.

A Vnyesekonombank elnöke azt mondta: reményei szerint az év végéig megszületik a megállapodás a Malév-ügyében. Vlagyimir Dimitrijev hozzátette: a bank ki akar szállni a Malévből, mert az több mint 100 millió euróval tartozik neki.

A bankelnök azt nem mondta, hogy mind a 49 százaléknyi tulajdonát átveszi a magyar kormány, egyelőre csak arról van szó, hogy részvényes lesz. Vlagyimir Dimitrijev elmondta azt is: minden lehetséges kedvezményt megad a Malév adósságainak törlesztéséhez, addig amíg az a Vnyesekonombank számára nem jelent veszteséget, és ugyanezt várja el a magyar kormánytól is.

A Kommerszant úgy tudja, a magyar kormány részvénykibocsátással oldja meg a helyzetet, a légitársaság költségvetéssel szembeni adósságának egy részét átalakítja többségi részvénycsomaggá, és az orosz banknál lévő csomag kisebbségivé válik, amelyet már reális pénzért lehet majd eladni.

Az orosz állami bank nem sokkal azután már szabadulni szeretett volna a magyar légitársaságtól, hogy abban tulajdonos lett, de az eladásról nem született végül döntés. Az ügylet részleteiről nem sokat tudni, az orosz lap azonban különböző forrásokra hivatkozva úgy véli: az Airbridge részvénykibocsátásáról van szó, mintegy 170 millió eurós részvénycsomagról, amelyben benne van a Malév tartozása és a privatizáció során vállalt, de nem teljesített vállalásai, ezzel viszont a jelenlegi részvényesek: a Vnyesekonombank és Költő Magdolna tulajdonrésze kisebbségivé válik, a magyar kormány lesz a többségi tulajdonos.

Az orosz lap kommentárja szerint ez akár még jól is jöhet az orosz félnek, mert a kisebbségi tulajdon egy adósságoktól megtisztított cégben többet ér, mint a jelenlegi súlyos adóssággal terhelt állapot, sőt arra is alkalom nyílhat, hogy ezt a kisebbségi részt reális áron értékesítsék.

A Pénzügyminisztérium ezeket híreket egyelőre nem kommentálta, csak annyit mondtak, hogy a múlt heti felsőszintű tárgyalások után most a szakértői tárgyalások zajlanak, várhatóan néhány héten belül döntés születhet a magyar légitársaság ügyében. Az biztos egyelőre, hogy a magyar kormány tulajdonos lesz a Malévben.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk