eur:
388.81
usd:
360.16
bux:
68198.33
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mégis lesz lakásvásárlási támogatás

Mégis lesz lakásvásárlási támogatás, kamattámogatás formájában. Ezt azonban az eddig támogatottakhoz képest sokkal szűkebb körnek és kevesebb költségvetési kiadásból biztosítja majd az állam. A Duna House elemzője azt mondta: az eddigi hírek alapján vélhetően a korábbi fészekrakó programot porolták le és frissítették fel a pénzügyi tárcánál. Murányi Ákos szerint nagy áttörés nem várható ettől az intézkedéstől, de a lakáspiacra azért jó hatással lesz ez az intézkedés.

Amióta Magyarországra is begyűrűzött a gazdasági válság, az ingatlanpiac jelentős visszaesést szenvedett el. Főleg az új beruházások álltak le, az emberek 90-95 százaléka ugyanis olyan lakást keres, ami már elkészült. Budapesten ezekből is több ezer van a piacon - mutatott rá a Duna House elemzője.

Ezen némileg változtathat az, hogy a kormány a kiszivárgott hírek szerint mégis ad lakásvásárlási támogatást, igaz, sokkal szűkebb körnek, mint eddig. Várhatóan a 35 év alattiak kaphatnak kamattámogatást, ha legfeljebb 30 millió forint értékű ingatlant vásárolnak, és ehhez maximum 15 millió forintos hitelt vesznek fel. A támogatás a hírek szerint csak az új építésű ingatlanra kérhető.

Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, mekkora kört érint majd, így az is kérdéses, felélénkíti-e a lakáspiacot az intézkedés - mondta Murányi Ákos. A forinthitel szerepét azonban erősítheti az intézkedés.

Budai Bernadett kormányszóvivő szerdán elmondta, hogy az új, igazságosabb és célzottabb lakástámogatási rendszer bevezetéséről szóló javaslatot a kabinet első olvasatban tárgyalta meg. A szóvivő közölte: a fiatalok első lakáshoz jutásáról szóló javaslatról a kormány várhatóan a következő ülésén dönt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×