eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A FIAT-é a Chrysler 20 százaléka

Az olasz FIAT szerdán megszerezte a harmadik legnagyobb amerikai autógyár, a Chrysler 20 százalékát. A felek váratlan gyorsasággal, alig néhány órával azt követően jutottak megállapodásra, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság engedélyezte a csődvédelem alatt álló Chrysler eladását.

A tervek szerint az amerikai cég romjain új társaság alakul, amelynek többségi tulajdonosa egyelőre az autóipari dolgozók szakszervezetének (UAW) egészségpénztára lesz - a céggel szemben fennálló több milliárd dolláros követelései fejében -, és tulajdonostárs lesz a megroggyant autógyárat ugyancsak milliárdos tőkeinjekcióval életben tartó amerikai és kanadai állam is. A FIAT akkor veheti át az új cég irányítását, amikor a Chrysler hitelezőinek törlesztették a tartozást.

A legnagyobb olasz járműipari cég és a Chrysler egyesüléséből a világ hatodik legnagyobb autógyára jöhet létre. A két társaság 2008-ban összesen 4,5 millió gépkocsit értékesített. A Chrysler termékeinek több mint 90 százaléka az észak-amerikai piacon kelt el, amelyen a FIAT részesedése jelenleg szinte kimutathatatlan.

Sergio Marchionne, a FIAT vezetője szerint legkevesebb évi hatmillió kocsi értékesítésével lehet biztosítani az összeolvadással létrejövő társaság gazdaságos működését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×