eur:
389.52
usd:
362.64
bux:
67979.04
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mohai György: Nem történt jelentős tulajdoni átrendeződés a BÉT-en

Mohai György, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója szerint nem történt jelentős tulajdonosi átrendeződés az értéktőzsdén azzal, hogy az osztrák börze nemrég megvette az UniCredit Bank több mint 25 százaléknyi részesedését. Jelenleg 43 cég tevékenykedik a BÉT részvényszekciójában, és fontos lenne, hogy ez a szám növekedjen. Kulcskérdés, hogy sikerül-e új cégeket bevezetnük - mutatott rá a magyar börze vezetője.

Nem mondanám, hogy jelentős tulajdonosi átrendeződés következett be a Budapesti Értéktőzsdén - nyilatkozta az InfoRádió Aréna című műsorában Mohai György, a BÉT vezérigazgatója.

Egy osztrák konzorcium hazai befektetőktől már 2004-ben megvásárolta részvények több mint felét, így 69 százalékos részesedése volt a BÉT-ben. A konzorcium eddig öt tagból állt: három bankból, a bécsi tőzsdéből és az elszámolóháznak megfelelő osztrák intézményből - fejtette ki a vezérigazgató.

Most annyi történt, hogy az UniCredit eladta a részvényeit a bécsi tőzsdének. A konzorcium vezetője azonban eddig is a bécsi tőzsde volt, így számunkra rajtuk keresztül jelentek meg a konzorcium tagjai - fogalmazott Mohai György.

Különböző területeken régóta együttműködünk a bécsi tőzsdével, az egyik legfontosabb a tőzsdei kereskedési adatok értékesítése volt, a másik az indexlicencek területe. Várhatóan az együttműködés tovább fog bővülni, ezt azonban még nem beszéltük meg részletekbe menően - mondta az Arénában a BÉT vezérigazgatója.

Mindenesetre - jegyezte meg Mohai György - a bécsi tőzsde a ljubljanai tőzsde 80 százalékát is megvásárolta a szlovén államtól.Jelenleg 43 cég tevékenykedik a BÉT részvényszekciójában, és fontos lenne, hogy ezt a számot növelni tudjuk. Kulcskérdés, hogy sikerül-e új cégeket ide bevezetnük - mutatott rá a magyar börze vezetője. Ha igen - mondta -, akkor ez a határidős piacokra és sok egyéb területre pozitívan hathat ki.

Próbáljuk megtalálni azokat a cégeket, akik elszánják magukat arra, hogy tőkeszükségletüket nem a bankrendszerből, hanem a tőkepiacról elégítsék ki. Mohai György rámutatott, a fő kérdés az, hogy a magyar cégek tudják és akarják-e vállalni azt a teljes körű nyilvánosságot, amit a tőzsdei jelenlét szükségessé tesz.

Ha sok nem is, de 3-4 cég minden évben bejön a tőzsdére, és ott tőkét szeretnének emelni, azaz arra használnák a börzét, amire az való - mondta a BÉT vezérigazgatója. Hiszen a tőzsde célja - fűzte hozzá -, hogy megteremtse a tőke iránti igény és a szabad tőke találkozásának lehetőségét.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×