eur:
393.02
usd:
354.41
bux:
72384.78
2024. szeptember 4. szerda Rozália

Bokros Lajos átfogó államháztartási reformokat sürget

Átfogó, kiadáscsökkentésre alapuló államháztartási reformokat sürgetett Bokros Lajos volt pénzügyminiszter egy budapesti konferencián.

A Közép-Európai Egyetem vezérigazgatója azt mondta: nem várható jelentős gazdasági növekedés, amíg a kormány nem tesz lépéseket az ikerdeficitet - vagyis magas államháztartási és folyó fizetési mérleg hiányt - eredményező gazdaságpolitika megváltoztatására.

Bokros Lajos pozitív példaként említette a balti államokat, ahol a nagyméretű folyó fizetési mérleg hiány mellett is kétszámjegyű gazdasági növekedés valósult meg, mert az államháztartás gyakorlatilag nullszaldós volt.

A gazdasági szakember hangsúlyozta: ha a költségvetés elvonja a forrásokat az üzleti szférától, akkor annak kevesebb és drágább tőke áll rendelkezésére, ami tovább lassítja a növekedést.

Címlapról ajánljuk
Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×