eur:
389.63
usd:
362.09
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
ruhák divat fast fashion
Nyitókép: Pixabay

Elkezdett aggódni néhány globális divatmárka a "pamutbűnözésről" szóló jelentés láttán

Egy civil szervezet gyapotszállítmányok útját követte nyomon és illegális tevékenységre bukkant. A beszállítókon keresztül a botrány elérte a Zarát és a H&M-et is, amelyek aggodalommal figyelik a történéseket.

Hiába írják a pamutruhák címkéjére a divatmárkák, hogy fenntartható termeléssel készítették őket, a brit Earthsight civil szervezet egy éven át tartó vizsgálata azt találta, hogy az előállításuk természetkárosító. A civilek összefüggést találtak ugyanis a világ negyedik legnagyobb gyapottermelőjének számító Brazília védett területei és európai ruházati márkák között. Az Earthsight 816 ezer tonna gyapot útját kísérte figyelemmel műholdfelvételek, szállítási nyilvántartások, nyilvános archívumok és termelő területek felkeresése segítségével - írta a vg.hu.

A jelentés szerint a brazíliai gyapotot kifejezetten nyolc ázsiai vállalatnak termesztették, amelyek a divatóriások beszállítói. Ezek a cégek 2014 és 2023 között mintegy 250 millió kiskereskedelmi terméket gyártottak olyan márkáknak, mint a Zara és a H&M.

Az exportra szánt gyapotot főként Brazília Bahia államának nyugati részén állították elő, egy trópusi és élővilágában rendkívül gazdag szavannás területen. A Cerrado régió természetes növényzetét gyakran illegálisan kiirtják, hogy helyében meghatározott növényt termesszenek. A brazil űrkutatási intézet szerint az elmúlt öt évben megkétszereződött az erdőirtás a területen.

A jelentés azt találta, hogy az SLC Agricola csoport – amely Brazília gyapotexportjának tizedét adja – az elmúlt 12 évben 40 ezer futballpályányi földterületet szántott be.

A német közszolgálati Deutsche Welle megkérdezte a svájci székhelyű Better Cottont, amely a biztonságos és a természetvédelmi követelményeknek megfelelő nyersanyagelőállítást végző cégeket tanúsítja, hogy mit szól a jelentéshez. A szervezet időt kért a megállapítások elemzésére, mindazonáltal úgy látta, hogy a felvetett kérdések és a napvilágra került problémák kezeléséhez, továbbá a jogszabályok betartatásához a kormány sürgős beavatkozása szükséges.

A H&M szerint „a jelentés megállapításai rendkívül aggasztóak”, és nagyon komolyan veszi a kérdést, szoros párbeszédet folytat a Better Cottonnal.

Közben a Zara is úgy reagált, hogy „rendkívül komolyan veszi a Better Cotton ellen felhozott vádakat”, és követeli, hogy a tanúsító minél hamarabb ossza meg a vizsgálat eredményét. Korábban már nagyobb átláthatóságot kért számon a tulajdonos Inditex a szervezettől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×