eur:
395.68
usd:
366.59
bux:
65688.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Facebook/ Norbert Bajcsi

Bajcsi Norbert: hajléktalan, bűnöző droghasználó voltam, most hívő vagyok és önkéntes

Szenvedélybetegeknek, felépülőknek, családtagoknak és mindenki másnak is szeretne segíteni Szenvedéllyel című könyvével Bajcsi Norbert, aki húsz évig drogfüggő volt. Könyvében elmeséli, hogyan és miért lett drogos, milyen poklot járt be addig, hogy ma építésvezetőként és önkéntesként dolgozik.

"Nálam is, mint a legtöbb szenvedélybetegnél, gyerekkorban indult az egész. Szüleim alkoholisták voltak, elég rossz gyerekkorom volt, folyamatos rettegésben éltem, menekültem magam elől, otthonról, mindenhonnan. Sajnos így találkoztam először a droggal, így el tudtam menekülni a valóságból, a problémák, a lelki fájdalmak elől" – mondta az InfoRádióban Bajcsi Norbert.

Hamar kialakult a "függő énje", ami nagyon sok rossz irányú változást hozott az életébe: fiatalkorúak börtöne, felnőtt börtön, a bűn világa, és még hajléktalanként is élt három évet. Ki-be járt a zárt osztályról, de oda is csak azért ment, hogy egy kicsit jobban legyen. "Egyszer oda sem engedtek be, és épp ez volt a fordulópont" – jegyezte meg.

Először Ráckeresztúrra került terápiára, a Magyar Református Egyház által támogatott drogterápiás otthonba. Ott jelen volt a hitélet, és jó pár hónapja józan volt, amikor a hit megérintette. "Legfőképpen a bűnbocsánatba tudtam belekapaszkodni, nem vádoltam magam a tetteimért.

Nagyon sok olyan dologba tudtam belekapaszkodni, amiben a lelkemet ugyanúgy tudtam ápolni, mint régen, amikor azt hittem, a droggal nyomom el a lelki fájdalmat. Tényleg 180 fokos fordulat volt"

– mondta. Onnantól kezdve komolyan vette a rehabot is, a felépülését, és megpróbált ezen az úton haladni, ebből adni.

"Új életet kaptam, új emberekkel, új barátokkal körülvéve. Van egy civil munkahelyem, mint építésvezető dolgozom. Mellette pedig a szenvedélyem az önkéntesség, hajléktalanoknak, aktív drog- vagy alkoholfogyasztóknak próbálunk segíteni, iskolai prevenciókat tartok.

Megházasodtam, van egy keresztény párom, aki egyébként szintén felépülő, mint én"

– mondta.

Úgy véli, most "áldásos" életet él, aminek vannak nehézségei, viszont a problémamegoldása más. Nem elmenekül előlük, hanem megpróbálja megoldani őket, és ha nem megy, segítséget kér, vagy átadja Isten felé.

Bajcsi Norbert könyvével először azt gondolta, hogy a szenvedélybetegeknek, a felépülőknek segíthetne, akik próbálnak a józan úton lenni. Aztán rájött, hogy a könyv mindenkinek szól, akinek például a családtagja szenvedélybeteg, mert a könyv segítségével könnyebb megérteni őket. Azoknak is szólhat, akiknek nincs szenvedélybetegségük, hogy megismerjék a másik oldalt, és megmutassák azt az óriási kontrasztot, hogy ott van ő, a hajléktalan bűnöző, és a jelenlegi énje, aki arra teszi fel az életét, hogy másoknak segíthessen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×