eur:
395.13
usd:
371.12
bux:
65254.29
2024. április 19. péntek Emma
Senior man with stroke doing physical therapy at home
Nyitókép: Getty Images/ Renata Angerami

Erőss Loránd: mesterséges intelligencia mentheti meg a sztrókos betegeket

A technológia segítségével a betegség súlyosságát azonnal felmérik az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetben. A gyorsaság az agyi akut érkatasztrófa esetén életmentő lehet.

"Huszonnyolc sztrók-centrummal vagyunk olyan digitális kapcsolatban, ami lehetővé teszi, hogy a frissen beszállított sztrókos betegről készült CT-vizsgálat másodpercek alatt átjut a mi szerverünkre" – mondta az InfoRádióban Erőss Loránd, az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet főigazgató főorvosa.

A beérkező CT-képet mesterséges intelligencia elemzi, majd a diagnózist digitálisan visszaküldi a feladónak. Vele közösen konzultálva az ügyeletes eldönti, hogy indulhat-e a beteg, és a mentő késlekedés nélkül beviheti-e az intézetbe.

Erőss Loránd kifejtette, a kezelés során egy nagy érből ki tudják húzni azt a trombust, ami miatt a betegnek elhalna az agya. Ha már nincs értelme – mert már az időablakon túl vannak –, konzervatív terápia következik. A cél, hogy 39 ilyen elsődleges sztrókcentrummal legyenek kapcsolatban, ennek a fejlesztése zajlik a jövőben.

Kiemelte: ez a nap 24 órában elérhető szolgáltatás, ahol nemcsak neuroradiológusok, intervenciós szakemberek, hanem aneszteziológusok és idegsebészek is biztosítják az akut agyvérzettek vagy agyi érelzáródásban szenvedők ellátását.

"Ha elzáródik egy nagy ér, akkor percenként több mint egymillió idegsejt pusztul el. Ez 12 kilométer idegpályát jelent, és ennek a pótlására nincs lehetőség"

– fejtette ki Erőss Loránd.

Ha ezt az időt le tudják rövidíteni, akkor általában 3-6 óra biztosan elég arra, hogy bizonyos típusú érelzáródásokban megmentsék az agyat. Egyes agyterületek ugyanis máshonnan is kapnak oxigént és friss vért. Bizonyos esetekben akár 24 óra is rendelkezésre áll a beavatkozásra, de az esetek nagy részében az a nagy segítség, ha három órán belül az idegsebészetre kerül a beteg, és meg lehet műteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×