eur:
388.56
usd:
361.55
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Pexels.com

Szoronganak a kamaszok az online arcképüktől

Feszültséget, stresszt, önértékelési zavarokat okozhat a kamaszokban az, hogy a járvány következtében nagyrészt online élik az életüket, és tartósan a monitoron keresztül látják önmagukat.

A világjárvány egyik rizikótényezője, hogy a fiatalok tartósan a monitoron keresztül látják önmagukat – mondta érdeklődésünkre Holcsik Erzsébet klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus, aki a témában tanulmányt is írt.

„Az izoláció és amellett, hogy nem élhetik a saját ritmusuk szerint az életüket, ez még plusz stresszfaktorként jöhet erre a helyzetre rá a kamaszoknál. Azért náluk, mert ez az az életkor, amelyben sokkal érzékenyebbek vagyunk mindenféle visszajelzésre, ami rólunk érkezik, és ennek nem megszokott, természetes közege ez a videós felület” – mondta Holcsik Erzsébet.

A szakpszichológus szerint

ha egy kamasznak szélsőségesen megváltozik a viselkedése vagy a külseje, akkor az a szorongás jele lehet.

„Azoknál lehet ez még ráadásprobléma, akik egyébként is valamilyen alapvető hangulati nehézséggel küzdenek, vagy akár a családi helyzetükből adódóan veszélyeztetett csoportba tartoznak, mert egyébként is van valamilyen pszichés megterheltségük” – mondta a szakértő.

Holcsik Erzsébet szerint a problémák megelőzésének, kezelésének egyik legjobb módja, ha a szülő megbeszéli azokat a gyerekével. A kommunikációt pedig elősegítheti, ha felvállalja saját nehézségeit, sebezhetőségét és akár esendőségét is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×