INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

karantén

ötödik hullám

omikron

koronavírus

Suances, 2020. május 2.Az észak-spanyolországi Suances óceánpartján kocog egy férfi 2020. május 2-án reggel, amikor enyhítettek a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozáson Spanyolországban. Az otthoni bezártság hét hete után sokan rajzottak ki a közterekre, hogy sétáljanak vagy testedzést végezzenek.

Még egy dolog miatt teljesen más az ötödik hullám, mint az előzőek

Infostart

Ha enyhébb is az általa okozott betegség lefolyása, az óvatosság (karanténkötelezettség) miatt a gyors terjedés megtámadhatja a kritikus infrastruktúrákat is.

Világszerte, így idehaza is új karaktert ad a járványnak, hogy rengeteg fertőzöttet produkál az omikron variáns, miközben az általa okozott betegség a korábbi mutációkénál sokkal kevésbé veszélyes. Mégis - mint arra Oroszi Beatrix a Portfoliónak korábban rávilágított - számos ember esik ki egy időre a munkából vagy az oktatásból.

A Portfolio összeállítása szerint jó hír, hogy a kórházi terhelés talán a magas esetszám ellenére sem lesz hasonló a korábbi hullámokéhoz, ugyanakkor az egyes karanténok és a logisztikai leállások komoly fennakadásokkal járhatnak (sofőrök tömegei is kieshetnek egyszerre), ami kihathat a gazdasági teljesítményre is. Továbbá: olyan gyorsan terjed, hogy a kontaktkutatásnak szinte semmi értelme, ami viszont a fertőzési lánc megszakítása miatt lehetne fontos; ezért nő meg az egyéni felelősség és a harmadik vakcina felvételének szerepe.

A magyar törvények 2012-ből tíz szektort neveznek létfontosságúnak:

 1. energiaellátás
 2. közlekedés
 3. agrárgazdaság
 4. egészségügy
 5. tb
 6. pénzügy
 7. infokommunikációs terület
 8. víz
 9. honvédelem
 10. közbiztonság-védelem.

Hogy a problémák szerte a világon mennyire közösek, mutatja, hogy Szlovénia és Franciaország már lehetővé tette a fertőzött egészségügyi dolgozók munkavégzését, ahogy Ausztrália is.

Ausztria az alap infrastruktúrából kivonta a kritikus létszámot, és "elzárt munkavégzésre" kérte, az energiaellátásban ez például 50 szakértő hétköznapokból történő kivonását jelentette. A helyzet egészének kezeléséért pedig az újonnan felállított Gecko csoport felel, elkerülni akarván a teljes lezárást vagy az erőteljes korlátozásokat. A karanténszabályok is változtak, negatív teszttel a karanténból 5 nap után ki lehet szabadulni, és akik csak kontaktjaik fertőzötteknek, nem esnek korlátozás alá.

Magyarország - mint arról Merkely Béla Semmelweis Egyetem-rektor is beszélt - a maszkhasználat megerősítésének útján járhat.

A cikk arra is kitér, hogy uniós összevetésben nem állunk jól átoltottság terén, 62 százaléknyi kétszer oltott van, a lakosság 35 százaléka semmilyen Covid-oltást nem kapott, tehát a fogékony populáció mérete jelentős, ráadásul a két oltással rendelkezők védettsége is csökken. Harmadik oltásban jól állunk (33,4 százalék), de már itt sem vagyunk éllovasok.

Amit a vállalatok tehetnek:

 • home office
 • buborék módszer
 • tesztelési lehetőség a fertőzési láncok megszakítására
 • maszkviselés, távolságtartás, higiéniai szabályok
 • oltásra kötelezés.

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Pedro Puente Hoyos
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018