eur:
389.72
usd:
362.86
bux:
68049.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A kötelező maszkviselésre figyelmeztető hirdetés előtt megy egy gyalogos a Victoria állambeli Melbourne-ben 2021. június 9-én. Ausztrália második legnépesebb városában a héten tervezik feloldani a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat.
Nyitókép: MTI/EPA/AAP/Daniel Pockett

Ausztrália kijelölte, kikre nem vonatkoznak a Covid-szabályok

Az ellátási lánc zavartalan működtetését tekintik legfontosabb szempontnak.

A kritikus fontosságú üzletágakban dolgozók közül azoktól, akik nem találkoznak vásárlókkal, rövidebb izolációt követelnek meg az ausztrálok: a teherautó-sofőrök, az éjszakai árulfeltöltők, a logisztikai központok vagy egyes gyárak dolgozói az érintettek a változásban. Azok, akik pozitív teszteredményt vagy tüneteket produkálnak, nem mehetnek vissza dolgozni.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerint a tervek közt az is szerepel, hogy a légi közlekedésben és esetleg a vendéglátásban is életbe léptessenek hasonló változtatást, egyelőre azonban csak az élelmiszer-ellátási lánc, valamint a sürgősségi szolgáltatások terén változtattak – írja a The Guardian.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy

az omikron arra kényszeríti az országot, hogy ilyen módon éljen túl, a másik válaszreakció ugyanis a lezárások ismételt bevezetése lehetne.

Az új szabályokat az ausztrál egészségvédelmi főbizottság is jóváhagyta: a testület az államok egészségügyi vezetőiből és az ausztrál tisztifőorvosból, Paul Kelly professzorból áll.

Kelly elmondta, hogy a Coles és a Woolworths áruházakkal folytatott vasárnapi megbeszélések arra mutattak rá, hogy

30-50 százalék közt van a betegállományba került dolgozók aránya,

így pedig nem tudnak működni ezek az áruházláncok.

"Ez észszerű lépés, amely nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé az átvitel csökkentésének szükségessége és a munkaerő káros elvesztése közötti egyensúlyozás kialakításában, megfelelő intézkedés" – mondta Kelly.

A vendéglátóipar és más vállalkozások irányából érkező nyomással kapcsolatban Morrison azt mondta, hogy a kormány lépésről lépésre fog változtatni.

"Ahogy az esetszámok emelkednek, az elkerülhetetlenül hatással lesz a munkaerőre, ezért arra törekszünk, hogy maximalizáljuk azok számát, akik továbbra is tudnak dolgozni" – fogalmazott Morrison.

Az országban megkezdődött az öt év fölött gyermekek oltása, illetve a tervek szerint februártól jelenléti oktatásra állnak vissza az iskolákban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×