INFORÁDIÓ 
2020. november 27. péntek
Virgil

balaton

horgászat

csuka

Csukaivadékok a Pannon Egyetem Georgikon Kar kibővített és megújult hallaboratóriumában Keszthelyen az átadás napján, 2016. április 8-án.

Újabb tilalom lép életbe mától a Balatonon

Infostart / MTI

Március végéig tart a tilalom, büntetésre számíthat az, aki megszegi.

Hétfőn kezdődik és március végéig tart a csuka fajlagos fogási tilalma a Balatonon, ahol a szigorúbb szabályozás miatt a célzott horgászat is tilos erre a halra.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője, Nagy Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy

hétfőtől nemcsak megtartani tilos a csukát, hanem az ívó helyeken horgászni sem szabad rá.

A halgazdálkodási társaság a honlapján a februárban ragadozó halra horgászni indulóknak arra is felhívja a figyelmét, hogy a balatoni horgászrend értelmében tilos célzottan olyan halra is horgászni, amely méreten aluli, vagyis méretkorlátozás alá esik.

Tavaly márciusától december közepéig 47 helyszínen zajlott haltelepítés, az éves szinten kötelező, 300 ezer kilogrammnyi 2-3 nyaras korú pontynál mintegy 57 ezer kilogrammal többet engedtek a tóba. A társaság számára 2018-tól írja elő a halgazdálkodási terv 250 ezer előnevelt korú ponty telepítését is, amit jelentősen túlszárnyalva, 775 000 darabot helyezett ki a tó nyugati medencéjébe.

Egynyaras süllőből 2019-ben nem sikerült teljesíteni a 6000 kilogrammos kötelezettséget. Ebből a halfajból - amelyből még nem önellátó a társaság - összesen 4757 kilogrammot telepítettek a Balatonba, mivel országszerte hiánycikknek számított a süllő, és nehéz volt hozzájutni - olvasható a honlapon.

2021-től várhatóan megoldódik ez a probléma, mert ettől az évtől kezdenek el termelni a társasághoz visszakerülő halastavak - ígéri a halgazdálkodási cég, amely előnevelt csukából 18 ezerrel fejelte meg tavaly a 250 ezres telepítési kötelezettségét, balinból pedig sikerült tovább növelnie a megtermelt mennyiséget, és a 60 ezer előnevelt példány mellett 30 600 kétnyaras halat is kihelyezett a Balatonba.

Két éve zajlott a balatoni halgazdálkodás történetének első kősüllő telepítése. Tavaly a kezdeti mennyiséget megduplázva, 7500 egy- és kétnyaras példányt engedtek a tóba. Folytatódott a 2015-ben megkezdett menyhal-újrahonosítási program is: szeptember végén két helyszínen összesen 5000 egynyaras példányt juttattak a Balatonba, míg kétnyaras korú compóból a kötelezettségüknek megfelelően 200 kilogrammot telepítettek.

A Kis-Balatonon is szerveztek haltelepítéseket. Tavaly összesen - a kötelezettségnek megfelelve - 250 ezer előnevelt pontyot, továbbá 60 ezer előnevelt csukát és 40 ezer előnevelt süllőt helyezve ki - áll a halgazdálkodási társaság beszámolójában.

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Balázs Fecó

Meghalt Balázs Ferenc. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes ikonikus alapító-vezetője...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018