eur:
395.1
usd:
371.57
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay.com

A kínai holdújévi népvándorlástól tartanak a járványveszély miatt

Aggódva várja az orvostársadalom a január 25-én kezdődő kínai holdújévet, mivel csaknem egymilliárd ember kel útra ilyenkor. Miután a 11 millió ember lakta tartományi központban, Vuhanban új, eddig ismeretlen koronavírust találtak, komolyabb járványkitöréstől tartanak. Eddig 41 megbetegedésből kettő volt halálos.

A koronavírusok a vírusok egy nagy családja, amely az egyszerű megfázásoktól a súlyos légúti elégtelenségig nagyon sokféle megbetegedést képes okozni - mondta az InfoRádiónak Szlávik János infektológus, az egyesített Szent István Szent László kórházak osztályvezető főorvosa.

Találkozott már a világ korábban is koronavírusok okozta járványokkal, nevezetesen 2002-2003-ban a távol-keleti koronavírus, a SARS okozta megbetegedéssel, amit szintén állatról emberre terjedő betegségként azonosítottak. Akkoriban a cibetmacska okozott több mint 8 ezer megbetegedést a Távol-Kelet több mint 37 országában. Ez egy körülbelül 30 százalékos halálozással járó megbetegedés volt, de már akkor is jellemző volt, hogy általában valamilyen alapbetegséggel rendelkező betegeknél okozott súlyos megbetegedést.

2012-ben jött a következő kisebb járvány a közel-keleti koronavírus, ami Szaúd-Arábiában, Kuvaitban, az Egyesült Arab Emírségekben mai napig megbetegedéseket okoz, egyelőre 2500 esetet regisztráltak, 30-35 százalékos halálozással.

Most pedig nemrégiben Kínában, Vuhan városában fedeztek fel egy, az előző kettőhöz nagyon hasonló, de mégis új koronavírust, ami szintén valószínűleg valamilyen állatról emberre terjedő megbetegedés - mondta Szlávik János. Eddig 41 esetet találtak és szinte kizárólag valamennyien Vuhan városának halpiacával voltak kapcsolatban.

Egyelőre nem sikerült azonosítani, hogy milyen állatról terjed át emberre a megbetegedés.

Eddig 12 ember gyógyult meg, öten még mindig súlyos állapotban vannak, további ketten pedig nagyon súlyos tüdőmegbetegedésben, szívbetegségben, többszervi elégtelenségben szenvedtek, haltak meg a betegség következtében.

A betegség eddig 3 esetben jutott ki Kínából Thaiföldre és Japánba, olyan emberekkel, akik egyébként Vuhan városában jártak. Az érdekes az, hogy olyan emberek utaztak, akik egyébként nem voltak az ominózus halpiacon, és feltételezik, illetve nem zárja ki az Egészségügyi Világszervezet, hogy emberről-emberre való terjedés is előfordul. Ez mindenképpen ritka dolog, mivel ilyet a koronavírusoknál többnyire akkor észlelnek, ha szoros családi kontatktusban élőknél fordul elő megbetegedés, azoknál, akik nagyon szoros kapcsolatba kerülnek a betegekkel - mondta Szlávik János főorvos.

Egyelőre egyébként ennek a járványnak a kapcsán 763 ilyen kontatktot tartanak egészségügyi megfigyelés alatt, és eddig egyiküknél sem jelentkeztek tünetek.

"Az emberről-emberre való terjedés úgy tűnik, hogy nem játszik számottevő szerepet"

- tette hozzá Szlávik János.

Ugyanakkor nagyon sokan aggódnak a január 25-én kezdődő kínai holdújév miatt, amely alkalmával több mint egymilliárd kínai fog útra kelni, és vagy szülővárosát keresi fel, vagy éppen külföldre utazik. Nagyon komoly erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy ez az egyelőre Vuhan városában található járvány ne terjedjen tovább. Bár azt tudni kell, hogy Vuhannak több mint 11 millió lakosa van, több mint egész Magyarország népessége - tette hozzá a főorvos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Ismét felütötte a fejét a madárinfluenza

Ismét felütötte a fejét a madárinfluenza

Kimutatta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van - közölte a hivatal kedden közleményben az MTI-vel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×