eur:
393.77
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Fővárosi Állat- és Növénykert bővítése során megépülő Pannon Park Biodóm belső látványterve az állatkert Holnemvolt Parkjában 2015. január 29-én. Előzőleg a fővárosi állatkert bővítéséről és a hozzá kapcsolódó beruházásokról tartottak kormányszóvivői tájékoztatót.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kétmillió liter tengervizet cipelnek Budapestre

Már áll a városligeti biodóm két kupolája, jövőre megnyílhatnak a kapuk - a Kárpát-medence ősi élővilágával, így cápákkal is.

Jövőre kész az állatkert öthektáros parkja, benne a biodómmal - írja a Magyar Nemzet. Négy kupolájából kettőre már felhelyezték a speciális fényáteresztő ponyvákat, s hamarosan elkezdődnek a belsőépítészeti munkák, valamint a kifutók kialakítása is.

Az ütemterv szerint halad a majdani Pannontenger akvárium kialakítása is: ebben az akváriumban számos medence lesz, amelyek közül a legnagyobbnak – az óriás cápamedencének – nemrég
került a helyére a 13 tonnás, gigantikus akril – vagyis plexiből készült, tökéletesen átlátszó – betekintőablaka. A cápamedence több mint kétmillió liter tengervizet fogad majd be, vagyis nagyobb
lesz, mint az ország jelenlegi két legnagyobb tengervizes medencéje együttvéve.

A Kárpát-medence csaknem teljes, egykori élővilágát be kívánja majd mutatni a biodóm, ősi orrszarvúfélékkel, ormányosokkal, emberszabásúakkal, a vizekben pedig többek között ősi tengeri tehenekkel, cápákkal és más érdekes állatokkal.

A Pannon Parkból 1,7 hektárt tesz majd ki a belső tereket magában foglaló biodóm. Utóbbi belső terét alkotó kifutókat, sétányokat, valamint dús növényzetű parkrészeket gyakorlatilag egy hatalmas búra fedi be.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×