eur:
394.06
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Vallorbe, 2018. április 6.Nőstény barnamedve a bocsával a JuraParc állatparkban, a nyugat-svájci Vallorbe közelében 2018. április 6-án. (MTI/EPA/Jean-Christophe Bott)
Nyitókép: MTI/EPA/Jean-Christophe Bott

Medvék alig fél órára Budapest belvárosától

Romulus és Tibor e hét szombaton jósol a tavasz kezdetéről a Budakeszi Vadasparkban.

A néphagyomány szerint február 2-án, ha a téli álmából frissen ébredő medve kijön a barlangjából és a napos időnek köszönhetően meglátja az árnyékát, akkor megijed és visszabújik, így hosszúnak ígérkezik a tél. Azonban ha a medve felhős, borús időre ébred, akkor hamarosan beköszönthet a tavasz.

A Budakeszi Vadasparkba látogatók február 2-án, szombaton részesei lehetnek egy izgalmas meteorológiai kísérletnek: a medvelesprogramon ugyanis a vadaspark két medvéje, Romulus és Tibor jósolja meg a várható időjárást. A tavaszváró szombati programsorozat részeként állattréningek és "Klíma-kaland" is várja a látogatókat - közölte az Infostarttal Zachar Viktor, a vadaspark sajtóreferense.

A néphagyomány szerint február elején, ha a téli álmából frissen ébredő medve kijön a barlangjából és a napos időnek köszönhetően meglátja az árnyékát, akkor bizony újra bekuckózik, mert még hosszúnak ígérkezik a tél. Viszont ha a medve felhős, borús időre ébred, akkor hamarosan beköszönt a tavasz.

A látogatók több érdekességet is megtudhatnak a helyszínen a hagyomány hátteréről.

Az elmaradhatatlan állattréningek (14.30, mosómedvék) kiegészülnek a klímaváltozással kapcsolatos elgondolkodtató, készségfejlesztő játékkal, reggel 10 órától. 11 és 13 órakor jósólhatnak az állatok a medvekifutónál.

Mackófesztivál a fővárosi állatkertben

A Fővárosi Állat- és Növénykert a péntektől vasárnapig tartó Mackófesztiválon családi programokkal és látványetetésekkel várja a közönséget. A mackójelmezben, vagy játékmackójukkal érkező gyerekek ezen a három napon jelképes, 200 forintos jeggyel látogathatják a kertet.

A fővárosi intézményben szombat délelőtt tartják a medveárnyék-észlelést, majd látványetetésekre kerül sor a nagyobb és kisebb testű medvefajoknál. A vörös macskamedvéknél, vagyis a kis pandáknál kezdődik reggel az etetés, majd a barnamedvékre és az ormányosmedvékre kerül sor, később a jegesmedvéknél és az oroszlánfókáknál lesz etetés, ahol később játékos jegesmedve-orvoslási bemutatót is tartanak.

A Nagyszikla belsejében, a Varázshegy bemutatótereiben mesekoncert, zenés bábelőadás, mackós arcfestés lesz, de számos érdekességet meg lehet tudni majd a medvékről is. Egy állatbemutató keretében a mosómedvével, az ormányosmedvével és a mézmedveként is emlegetett farksodróval ismerkedhet meg a közönség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×