eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Jeladók mutatják, merre járnak az Afrikában telelő magyar gólyák

Jelenleg Afrika középső tájain repül az a két, jeladóval felszerelt, augusztusban elrepült magyar gólya, amelyek útvonalát a technika jóvoltából egy európai uniós program keretében most először pontosan nyomon lehet követni afrikai téli szálleshelyükig - közölte a program irányítója.

Kis Ferenc, az Ecocaritas Egyesület vezetője elmondta, hogy az EU-tól 130 millió forintot nyertek el a veszélyeztetett madárfajként számon tartott gólyák védelmére, amelyhez a vonulásukról nyert információk is jól jöhetnek.

A gyűrűzés által eddig annyi lehetett tudni, hogy a gólyák Magyarországtól 8-10 ezer kilométerre Afrika déli régióiban töltik a telet. Most viszont az Ipoly és Apaj névre elkeresztelt fiatal gólyák, hátukon az egyenként egymillió forint értékű kis műszerrel, szinte "lerajzolják" az útvonalat.

Máris kiderült például, hogy más-más csapathoz csatlakozva, a Földközi-tengert megkerülve a Boszporuszon át repültek Egyiptom légterébe. A hosszú tengeri út légvonalban rövidebb ugyan, de táplálék nélkül túl kockázatos lenne számukra - jegyezte meg a szakember.

Egyiptomot elhagyva a gólyacsapatok útjai elváltak egymástól, Apajé Csád felé, míg Ipolyé Szudánnak vette az irányt. Onnan repülnek még délebbre.

Az is kiolvasható a visszaérkező jelekből, hogy a gólyák a felszálló meleg légáramlat előnyeit kihasználva 2000 méter magasan, óránként 70-80 kilométeres sebességgel repülnek, napnyugta előtt eleségszerzés és éjszakai pihenés céljából kiszemelnek maguknak egy arra alkalmas területet. E helyek bemérésének azért van jelentősége, mert a hazai természetbarátok az adatokat elküldik például egyiptomi, szudáni társaiknak, hogy az adott ország természetvédelmi munkájához több támpont álljon rendelkezésre.

A fiatal gólyák egyébként csak ivarérésük után, két év múlva térnek vissza, hogy ösztöneiktől vezérelve itthoni környezetben párosodjanak, és gondoskodjanak az évi 3 vagy akár 6 fiókáról - utalt rá Kis Ferenc.

A legutóbbi gólyaszámlálás szerint hozzávetőleg 5500 pár fészkel Magyarországon, ami nemzetközi összehasonlításban magas aránynak számít - húzta alá az ornitológus. Ahhoz azonban, hogy számuk ne csökkenjen, szükség van az uniós programban pályázaton elnyert pénzre, amely egy részéből nagyfeszültségű villamosvezetékek kritikus szakaszainak szigetelését oldják meg a természetvédelmi aktivisták.

Az oszlopokon fészkelő fiatal, repülni tanuló gólyák ugyanis szárnyaikat kiterjesztve az elektromos vezetékeket gyakran összekötik, ami által halálos áramütést szenvednek. Az utóbbi években 700 ilyen baleset fordult elő, ami a fészkek közelében húzódó vezetékszakasz szigetelésével megelőzhető.

A következő hetekben az Ipoly mentén és a Kiskunságban végzik el összesen 400 oszlop vezetékeinek szigetelését a gólyák védelmére.

Apaj és Ipoly - nevüket a felszállás helyéről kapták - további 1000 kilométereket repülnek még, és feltételezések szerint október közepén érnek majd az áttelelés helyszínére, valahol Dél-Afrikában. A nonprofit egyesület a jeladók közvetítésével továbbra is tartja velük a kapcsolatot, hogy jobban megismerje a költöző madarak életét.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×