eur:
404.17
usd:
373.78
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

A zöldövezet csökkenti a gazdagok és a szegények közötti különbséget

A lakóhely közelében található parkok, játszóterek és erdők jelentősen csökkenthetik a tehetősek és a szegények közötti egészségi egyenlőtlenséget - állítják brit kutatók.

Korábbi vizsgálatok már bebizonyították, hogy javítja az egészségünket, ha zöld terület közelében élünk, de a Lancet című szaklapban megjelent új tanulmányból kiderül: a lakóhelyünk környékén lévő parkoknak, erdőknek, játszótereknek nagyobb hatásuk lehet, mint ahogy azt korábban gondolták.

Az angliai St. Andrews és Glasgowi Egyetem munkatársai ugyanis kiderítették: a lakóhely közelében lévő zöldövezetek jövedelemhelyzettől függetlenül javítják az egészséget.

"Mindez azt jelenti, hogy a kormányoknak a zöld területek kialakítása egy hatékony eszköz lehet a társadalmi és egészségügyi egyenlőtlenségek leküzdésében" - kommentálta az eredményt Richard Mitchell, a vizsgálatot vezető szakértő, aki szerint a jó levegő még az egészségügyi kiadásokat is csökkentheti.

A Glasgow-i Egyetem kutatója úgy véli: a parkok és egyéb zöld területek segítenek megszabadítani az embereket a stressztől, valamint több fizikai aktivitásra ösztönzi őket, ezeknek köszönhetően pedig csökkenhet a szívproblémák kialakulásának kockázata.

A két egyetem szakértői a zöld területek egészségre gyakorolt hatását vizsgálták meg úgy, hogy Angliát 5 szektorra osztották, majd összehasonlították a gazdagok és a szegények halálozási arányát az övezetekben.

A halálozási arányok megvizsgálása után azt találták, a gazdagok és a szegények közötti egészségi szakadék Anglia "legzöldebb" területein közel fele akkora volt, mint a legkevésbé természetközeli részeken.

Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×