eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mi a közös II. Erzsébetben, Scarlett Johanssonban és Barack Obamában?

Régi szabály korlátozza a belga és holland trappista szerzetesek sörgyártását. A piaci kereslet-kínálat törvény azonban most válaszút elé állította a barátokat, akik úgy döntöttek: nem főznek több sört, hiába fogyna el.

A trappista szerzetesek mindkét országban évszázadok óta foglalkoznak sörkészítéssel, Belgiumban hat, Hollandiában egy rendház állítja elő a közkedvelt italt, 120-160 ezer hektolitert évente. A szabály szerint azonban csak annyit érlelhetnek, amennyi a saját étkezésükhöz, a vendégek megkínálásához és karitatív tevékenységük fedezéséhez kell.

Söreik, kezdve a sűrű barnától a "szőkékig" rendkívül jóízűek, sokan kedvelik. Egy idő után a piac az előállított mennyiségen felül is felvenne. Itt kezdődött a barátok számára a probléma. Engedjenek-e a kísértésnek és bővítsék üzemeiket, vagy ragaszkodjanak a hagyományokhoz?

A fogas kérdést végül igen demokratikus módon válaszolták meg. "Belső referendumot" rendeztek, amelynek eredménye az lett, hogy megmaradnak az eddig követett úton, és továbbra is csak annyi sört állítanak elő, amely a fent említett három terület szükségleteit fedezi - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A laikusok fölöttébb sajnálják a döntést. A megkérdezettek közül egy étteremtulajdonos úgy vélte: a szigorúan titokban tartott, hagyományos recepthez ragaszkodva, amely a sör különleges ízét adja, lehetett volna a termelést bővíteni.

Egy piackutató kijelentette, hogy ő, ha trappista lenne, engedett volna a piac követelményeinek, a szerzetesek garanciát jelentenek a sör minőségére és az előállítás bővítése azt is jelentette volna, hogy több embernek tudnak munkát adni. Állítása szerint a probléma nem abban van, hogy ezzel több lenne a profitjuk, mert a lényeg, hogy milyen célra fordítanák. "Probléma akkor lenne, ha karitatív tevékenység helyett spekulatív befektetésekre fordítanák, de lehetetlennek tartom, hogy ez megtörténhetne" - mondta.

A szerzetesek söreit a hírek szerint olyan híres személyiségek is kedvelik, mint II. Erzsébet angol királynő, Geraldine Chaplin, Scarlett Johansson színésznők vagy Barack Obama amerikai elnökjelölt, sőt maga XVI. Benedek pápa is.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×