eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ritka bőrbetegsége miatt azt hiszik, valaki agyba-főbe verte a kislányt

Különös és rendkívül ritka betegségben szenved az az angol kislány, akiről, ha kimegy az utcára, mindenki azt hiszi, hogy bántalmazták a szülei.

Bethan-May Slater testét közel száz lilás folt és sebhely borítja. Bárki idegen, aki találkozik a kislánnyal, azonnal azt hiszi, hogy a szülei bántalmazták őt vagy súlyos balesetet szendevett.

"Idegenek már többször vádoltak azzal, hogy verem a gyerekemet" - panaszkodik az anya, aki hozzáteszi: valaki azt hiszi kislányáról, hogy fertőző beteg, sokan pedig úgy gondolják, hogy balesete volt. "Ma már csak annyit mondok a kétkedő embereknek, hogy a lányomnak különös bőre van csodálatos színekkel" - mondja az asszony.

Az angliai Peterborough-ban élő Bethan-May egy genetikai betegségben szenved, ami miatt szervezetében egy bizonyos proteinből nem megfelelő mennyiség termelődik, ez pedig a vénák rossz működéséhez vezet - ez okozza bőrén a lilás foltokat és hegeket.

A betegség olyan ritka, hogy az Egyesült Királyságban mindössze 14, a világon pedig 60 ilyen betegről tudnak.

Nincs gyógymód

A most kilenc éves kislánynál már születésekor megjelentek a foltok és sebhelyek a fején, a mellkasán és a lábán, de csak kétéves korában diagnosztizálták nála a genetikai rendellenességet.

Bár nincs gyógymód a különös betegségre, az orvosok gyógyszerekkel csökkenteni tudják a beteg fájdalmait és azt, hogy továbbterjedjen a különös kór, de a fájdalmas hegek soha nem gyógyulnak be.

A beteg kislány naponta egy 12 tablettából álló gyógyszerkoktélt szed, és már legalább száz alkalommal volt kórházban kivizsgáláson és ellenőrzésen. A kezelés hatására ma már nem keletkezik bőrén minden második héten új sebhely, ahogy régebben, de félő, hogy mellékhatásként idegkárosodás léphet fel. Ráadásul a doktorok közölték Bethan-May szüleivel, hogy valószínűleg kislányuk néhány éven belül megvakul.

A szülők azonban igyekeznek normális gyerekkort biztosítani Bethan-Maynek, aki szeret úszni, táncolni és sziklát mászni.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×