eur:
388.44
usd:
360.71
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egyenek rovart - egészséges és fehérjében gazdag!

A rovarok - például a darazsak és szöcskék - fogyasztása egészséges, így itt lenne az ideje, hogy a belőlük készült ételek bekerüljenek a nyugati étrendbe is - vélekednek mexikói kutatók, akik felhívták a figyelmet arra: a bogarak fehérjében és bizonyos ásványokban gazdagok, és kevesebb koleszterint tartalmaznak, mint a marha- vagy sertéshús.

A mexikói kutatók összegzése szerint a világ 113 országában esznek rovart és bogarat, méghozzá 1700 fajta példányai - elsősorban a húspótlékként. Mexikóban például a szöcskét a piacon, kilóra árulják, és sütve eszik, az óriáslepke lárvája pedig drága csemege: egyes éttermekben 3700 forintot elkérnek egy adagért.

Kolumbiában hangyát és termeszt esznek: megőrölik, és kenyérre kenik. A Fülöp-szigeteken viszont jobban szeretik a szöcskét, a tücsköt és a sáskát.

Pápua-Új-Guineán a molylepke, a szitakötő és a méh a népszerű - ezeket megfőzik, vagy nyílt lángon megpirítják. Hirohito néhai japán császárnak viszont a rizses darázs volt a kedvence.

Száz grammnyi szöcske 20 gramm fehérjét és mindössze 6 gramm zsírt tartalmaz, míg a tűzhangya még egészségesebb: ugyanekkora mennyiségben 13,9 gramm fehérje és 3,5 gramm zsír található. A tücsök pedig vasban, cinkben és kalciumban gazdag.

A rovarok fogyasztása ráadásul környezetbarát, hiszen nincs hozzá szükség az erdők kiirtására.

"A rovarok a legértékesebb, legízletesebb - és élelmiszerként a legkevésbé használt állatok világon" - ért egyet a javaslattal David George Gordon seattle-i táplálkozási szakértő.

A bogár- és rovarfogyasztást támogatja az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) is, amely februárban konferenciát tartott erről a kérdésről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×