eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egyre veszélyesebb a gyerekekre az internet

A gyerekek több mint fele nemkívánatos tapasztalatokat is szerez az interneten. Ilyen lehet az erőszakoskodás, a megfélemlítés vagy akár a szexuális zaklatás is. A gyerekek több mint fele egyedül érzi magát, és úgy véli, nincs kivel megbeszélni a problémáit.

Az NSPCC brit gyermekvédelmi szervezet felméréséből kiderül: a világhálón barangoló gyerekek 50,4 százalékának már volt ilyen nemkívánatos tapasztalata. A közösségi portálok látogatói között ez az arány 52 százalék.

A fiatalok 89 százaléka azért keresi fel ezeket az oldalakat, hogy barátkozzon, 79 százaléka pedig azért, hogy felvegye a kapcsolatot a régi ismerőseivel. Az NSPCC adataiból mégis az derül ki, hogy a gyerekek több mint fele egyedül érzi magát, és úgy véli, nincs kivel megbeszélni a problémáit.

Beszélni kell róla

A gyermekvédelmi szervezet internetes felmérésének kérdéseire valamivel több mint kétezer, legnagyobb részben 11 és 16 év közötti fiatal válaszolt.

Tavaly a szervezet a szexuális zaklatással kapcsolatban folytatott kampányt, az idei pedig arra bíztatja a gyerekeket, hogy ne féljenek elmondani, ha közösségi portálokon zaklatás áldozataivá válnak.

A gyerekek az interneten olyan valódi fenyegetéseknek vannak kitéve, mint a szexuális zaklatás, az erőszakoskodás, a durvaság és a pornográfia. Emellett olyan tartalmak is megtalálhatók a világhálón, amelyek veszélyes való életbeli szituációkhoz vezetnek - mondta az NSPCC vezetője, Mary Marsh.

A való élet is veszélyes

Egy korábbi felmérés kimutatta, hogy háromból egy internetet használó fiatal kapott már nemkívánatos szexuális tartalmú megjegyzéseket, 46 százalékuk pedig adott már ki magáról személyes adatokat, fényképeket - amit pedig sosem szabadna megtenni - olyanoknak, akikkel csak online találkozott.

Nyilvánosságra hozták egy lány történetét is, akit megerőszakolt az a férfi, akivel az internetek ismerkedett össze.

"Egyáltalán nem volt a barátom. Nem érdekeltem: csupán egy dolgot akart, és nem izgatta, hogy egyedül hagyott a gonddal, és rohangálhattam orvostól orvosig a sürgősségi tablettáért. Mocskosnak éreztem magam, mintha az én hibám lett volna" - mondta a lány.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×