eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Closeup of womans hand holding a pen filling out a census form.
Nyitókép: hapabapa/Getty Images

Húsz év börtönt is kaphat a bajai számlagyáros

Csaknem félmilliárd forintnyi áfát tüntetett el fiktív számlákkal az a bajai bűnszervezet, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal épp most számolt fel.

A Baján egy irodából működtetett számlagyár főként erdészeti, építőipari és mezőgazdasági tevékenységekről állított ki valótlan tartalmú számlákat azoknak a céghálózatban szereplő megrendelőknek, amelyek a fizetendő áfájukat jogosulatlanul akarták csökkenteni.

A befogadó társaságok alatt elhelyezkedő fiktív cégek stróman ügyvezetőinek toborzását a cégláncolat irányítójának „bizalmi embere” végezte.

Az elkövetők a hamis gazdasági eseményeket színlelt banki tranzakciókkal leplezték, az átutalt összegek pedig készpénzben vándoroltak vissza a megrendelőkhöz.

A bűnözői csoport felszámolására szervezett akcióban 48 pénzügyi nyomozó és 40 bevetési járőr vett részt, valamint segítségükre volt egy Boo nevű szolgálati kutya is. A bizonyítékok beszerzése mellett egymilliárd forintot meghaladó összegben zároltak ingatlanokat, gépjárműveket, követeléseket, valamint bankszámlákat, illetve nagy értékben foglaltak le készpénzt, arany ékszereket és karórákat.

A NAV nyomozói öt embert vettek őrizetbe, a bíróság pedig elrendelte a bűnbanda irányítójának és két segítőjének letartóztatását. A nyomozás üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűncselekmény miatt folyik. Ha a szervezet vezetőjének bűnössége beigazolódik, akkor akár 20 év szabadságvesztésre is számíthat.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×