eur:
394.71
usd:
369.8
bux:
65522.79
2024. április 23. kedd Béla
Koppenhága, 2018. április 25.Ponyva borítja a Peter Madsen dán feltaláló tulajdonában levő tengeralattjárót, az UC3 Nautilust a koppenhágai Nordhavn kikötőben 2018. április 25-én, a Kim Wall svéd újságírónő meggyilkolásával vádolt Madsen büntetőperében hozott ítélet kihirdetése napján. A koppenhágai ügyészség életfogytiglani szabadságvesztést szabott ki a feltalálóra, és elrendelte a férfi házilag készített, közösségi adományokból finanszírozott tengeralattjárójának elkobzását. Az ítélet szerint Madsen gyilkolta meg a Nautiluson látogatást tevő nőt, akinek megcsonkított holttestét 2017. augusztus 21-én fedezték fel a dán partokon. (MTI/EPA/Mads Claus Rasmussen)
Nyitókép: Mads Claus Rasmussen

A tengeralattjárós kéjgyilkosnak bűntársa lehetett

Az újságírónőt megkínzó, megölő és feldaraboló Peter Madsent az ügyész szerint segíthették a keddi szökési kísérletében. Hat pontban vádolják az életfogytiglanira ítélt rakétamérnököt.

Hat pontban emeltek új vádat a dán tengeralattjárós kéjgyilkos, Peter Madsen 49 éves feltaláló ellen elbukott keddi szökési kísérlete ügyében, a férfi bűnösnek vallotta magát az összes vádpontban.

Madsen, aki a maga barkácsolta búvárhajóján 2017 augusztusában megkínozta, megölte, majd feldarabolva a tengerbe szórta Kim Wall 30 éves svéd újságírónőt, a szerdai előkészítő tárgyaláson beismerte egyebek közt, hogy szökése érdekében egy pisztolynak látszó tárggyal megfenyegette a börtönpszichológust, a börtönszemélyzet egy másik tagját és a szökésre használt furgon sofőrjét.

Az ügyész szerint az életfogytiglanra ítélt kéjgyilkosnak egy vagy több bűntárs is segíthetett megszökni a Koppenhágától nyugatra fekvő albertslundi börtönből, de hogy miként, és kik ők, azt egyelőre nem tudni.

A túszokat szedő Madsen a fehér furgonnal menekült el, amelynek sofőrjét az álpisztollyal ugyancsak megfenyegette.

Az elrabolt járművel azonban mindössze néhány száz métert sikerült megtennie, mert egy mellékutcában egy rendőrségi járőrautó elállta az útját.

A rendőrség szerint nincs arra utaló jel, hogy a furgon sofőrje ismerte volna az elítéltet, de tovább vizsgálják kettejük esetleges kapcsolatát.

Madsen mindössze öt percig volt szabadlábon.

Elfogásakor egy robbanóövnek látszó eszközt viselt a derekán, ezért két rendőr kissé távolabbról fegyvert fogott rá és arra kényszerítette, hogy egy sövénykerítés előtt ülve várja meg, amíg bombaszakértők érkeznek a helyszínre, és így egy 2 órán át tartó állóháború alakult ki. Egyelőre nem tudni, hogy Madsennél valóban volt-e robbanóanyag, a rendőrség szerint aligha.

A rakétamérnököt, akit az ügyészség szerint a szexuális örömszerzés motivált a brutális gyilkosságban, 2018-ban ítélték életfogytiglanra, ami Dániában átlagosan 16 év letöltendő börtönt jelent. Madsen esete azonban kirívó a dán kriminalisztika történetében, így az ő fogva tartása hosszabb is lehet attól függően, hogy mennyire veszélyesnek ítélik.

Nick Haekkerup dán igazságügyi miniszter "nagyon súlyos" incidensnek nevezte a szökési kísérletet, és közölte, hogy intézkedéseket tesznek hasonló esetek megelőzésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×