eur:
393.82
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
M. Richárd beszáll egy gépjárműbe a Budai Központi Kerületi Bíróság Fő utcai épületénél 2017. augusztus 21-én. A bíróság elrendelte a házi őrizetét a férfinak, aki a gyanú szerint 2017. május 15-én érvényes vezetői engedély nélkül autójával a Dózsa György úton halálos közúti balesetet okozott. Két ember életét vesztette, ketten súlyosan, hárman könnyebben sérültek meg, miután két gépjármű trolibuszmegállóba csapódott.
Nyitókép: Mohai Balázs

Nagyobb bírságot kell fizetni a Dózsa György úti gázolónak

A Fővárosi Törvényszék megváltoztatta a közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt M. Richárd gyanúsított ellen indult büntetőügyben február 24-én kihirdetett elsőfokú határozatot, és 200 ezer forintra felemelte a kiszabott rendbírság összegét. A gyanúsított továbbra is házi őrizetben maradt – közölte a Fővárosi Törvényszék.

A bíróság a gyanúsított házi őrizetét ideiglenesen feloldotta és engedélyezte, hogy részt vegyen február 22-én egy előjegyzett orvosi kontroll vizsgálaton. A bíróság figyelmeztette őt arra, hogy a kórházat a legrövidebb úton közelítheti meg, ott csak a szükséges ideig tartózkodhat, majd a házi őrizet helyére azonnal vissza kell térnie. Felhívta a figyelmét arra is, hogy az engedély kereteinek túllépésével megszegi a házi őrizet szabályait, aminek jogszabályban meghatározott következményei vannak. Az engedélyezett időben a gyanúsított elment a kórházi vizsgálatra, majd a hazafelé úton bement egy bevásárlóközpont éttermébe, ahol ismerősökkel találkozott.

Ezzel megszegte a házi őrizet szabályait, ezért aznap 12.45-kor őrizetbe került.

A Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészség a szökés, elrejtőzés és a bűnismétlés veszélyére hivatkozással indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését.

A védő az ügyészi indítvány elutasítását, illetve a házi őrizet megszegése miatt rendbírság kiszabását indítványozta. Véleménye szerint a gyanúsított betartotta az útvonalat és haza érhetett volna az engedélyben előírt időpontig, ha nem veszik őrizetbe.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a gyanúsított azzal, hogy a kórházból nem egyenesen hazament, hanem útközben bement egy étterembe, megszegte a házi őrizetet ideiglenesen feloldó bírói engedély kereteit.

A bíróság a szabályszegést azonban nem tartotta olyan súlyos fokúnak, ami indokolta volna a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését, hanem 50 ezer forint rendbírságot szabott ki vele szemben.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint is a fokozatosság elve alapján, a házi őrizet szabályait először megszegő gyanúsítottal szemben nem indokolt a legsúlyosabb kényszerintézkedés, az előzetes letartóztatás elrendelése, hanem elég a rendbírság kiszabása. De a másodfokú bíróság a gyanúsított büntetett előéletére és a szabályszegés jellegére tekintettel úgy ítélte meg, hogy a kiszabott rendbírság összege enyhe, ezért azt felemelte 200 ezer forintra.

A gyanúsított továbbra is házi őrizetben maradt – teszik hozzá.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×