INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

bérlakás

uzsora

albérlet

árak

Döbbenetes új módszer: megjelent a lakásuzsora

Döbbenetes új módszer: megjelent a lakásuzsora

InfoRádió

Alkalmatlan zugokat adnak ki drága pénzen a legszegényebbeknek, a „bérletet” pedig sokszor uzsorakamattal kapcsolják össze – állítja a városkutató. A lakáspiac jelenlegi anomáliái mellett a gondok egyre súlyosbodhatnak.

Megfizethetetlenné váltak az albérletek, a hazai bérlakásszektor súlyos problémákkal küzd, amelyek több mint 600 ezer ember lakhatását érintik Magyarországon – mondta el egy konferencián Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity ügyvezető igazgatója. A néhány év alatt másfél-kétszeresére emelkedett albérletárak és a megfelelő jogi védőháló hiánya kiszolgáltatottá teszi a bérlőket, de a lakástulajdonosok helyzete sem ideális. Babus Gábor, a Baker&McKenzie ügyvédi iroda ingatlanjogásza szerint a lakástörvény elavult, nem ad válaszokat a mai piacgazdasági viszonyokra - derül ki az azenpenzem.hu tudósításából.

A rendezvényen a legmeghökkentőbb jelenségről Jelinek Csaba, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont városkutatója beszélt. Szerinte a kialakult helyzetből adódóan

a lakáshierarchia alján megjelenik a lakásuzsora.

A legszegényebb rétegeknek 20-40 ezer forintokért adnak ki lakhatási célra teljesen alkalmatlan zugokat, sokszor összekapcsolva a kiadást az uzsorakamattal is.

A magyar lakosság kilencven százaléka magántulajdonban lakik, ami nagyban hozzájárul a rugalmatlan munkaerőpiachoz. Jelinek úgy látja: ebből adódik az is, hogy a térbeli egyenlőtlenségek erősödnek, teljes régiók szakadnak le, például Kelet-Magyarországon. A lakásárak, illetve albérletárak pedig erre a helyzetre erősítenek rá, ördögi kört teremtve, amiből egyelőre nincs kiút. A leszakadó régiókba, helyzetekbe születő gyermekek sorsa pedig megpecsételődik összegezte a kutató.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018