eur:
393.86
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kétmillió borítékban az MSZP-s politikusnak - videóval

A Fidesz XI. kerületi szervezete szerint Wieszt János, az MSZP helyi frakcióvezetője kétmillió forint csúszópénzt fogadott el, amelyet egy titokban készített videofelvétel tanúsít; a csütörtökön bemutatott felvételen az látszik, hogy a szocialista politikus, aki a XI. kerületi önkormányzat vagyongazdálkodási bizottságának is az elnöke, egy borítékot vesz át - írta az Index. Az MSZP azonnali rendőrségi vizsgálatot és tisztázást sürget. Az eljárást vesztegetés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen megindította a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gazdaságvédelmi Főosztálya.

A hírportál közlése szerint a felvételt Wieszt János egyik ügyfele készítette. A pénz átvételekor egy önkormányzati üzlethelyiség eladásáról van szó. A Fidesz helyi szervezete a videó alapján hatalommal való visszaélés miatt feljelentést tett a politikus ellen.

A Fidesz eredetileg a XI. kerületi képviselőtestület csütörtöki ülésén akarta interpellálni a frakcióvezetőt, de azt Molnár Gyula (MSZP) polgármester - a testület működési szabályzatára hivatkozva - elutasította, ezért a Fidesz a testületi ülésterem helyett egy másik teremben mutatta be a rejtett kamerás felvételt.

Az Index információja szerint a videó 2007-ben, a Budapesti Kereskedelmi és Ipar Kamarában készült. Wieszt, aki akkoriban a kamara főtitkára is volt, a testület budai épületében fogadott egy vállalkozót.

A hírportál beszámolója szerint a felvételen az látszik: Wieszt tárgyalópartnere a tárgyalás elején arra hivatkozik, hogy a bruttó összeg tíz százalékában állapodtak meg, és félhangosan, fejben számolva levezeti, hogy 2,1 millió lesz a pontos összeg, amelyről kettejük között szó volt. Mire Wieszt bólint. Az ismeretlen az asztalra teszi a pénzes borítékot, amit Wieszt átvesz. A tárgyalópartnere ezt követően megjegyezi: "És akkor innentől remélem, majd tudjuk picit húzni az ügyet". Wieszt ismét bólint.

Az Index úgy tudja, hogy egy számítástechnikai üzlet értékesítéséről volt szó.

Wieszt János az ülést megszakító közjáték után a sajtónak azt állította, hogy nem emlékszik, mikor készülhetett a felvétel, annak tartalmát azonban érdemben nem cáfolta. "Sokszor bánok pénzzel, magán- és üzletemberként is" - magyarázta, ezért nem tudja, volt-e olyan eset, hogy pénzes borítékban átvett kétmilliót.

A videó bemutatását követően Kupper András, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy rendőrségi feljelentést tettek a kerületi kapitányságon az ügyben. A videó készítőjét a tanú védelme érdekében nem nevezte meg. Kupper felszólította Wiesztet, mondjon le frakcióvezetői és képviselői mandátumáról. Wieszt jelezte, nem kíván lemondani - írta a hírportál.

Eljárást indított a BRFK

Vesztegetés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen eljárást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gazdaságvédelmi Főosztálya - közölte a BRFK sajtóügyelete csütörtök este.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×