eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Bikacápát dobott partra Debbie

Bikacápát dobott partra Debbie

A törmelékek mellett egy bikacápát is partra sodort az Ausztrália északkeleti részén végigsöpört erőteljes ciklon.

A károk felmérésében segédkező egyik munkatárs a Queensland államban lévő Ayr városhoz közeli Rita-szigeten mérte fel az áradások okozta károkat, melyeket a Debbie ciklon okozott a hét elején. Ekkor vette észre, hogy valami szürke fekszik a talajon, először azt hitte, delfin. Majd észrevette a hátúszókat.

Az egyméteres bikacápa (Carcharhinus leucas) már elpusztult, amikor  megtalálták.

Pontosan nem tudni, mi történt vele, de megtalálója, Lisa Smith szerint elképzelhető, hogy zsákmányát üldözve úszott fel a közeli, megáradt folyón és a szárazföldön rekedt, amikor a víz elkezdett visszahúzódni. A bikacápák mind az édes-, mind a sósvízben otthonosan mozognak.

A nyolcezer lakosú város tűzoltósága Facebook-oldalán mutatta be a cápa teteméről készült fotót. "Úgy gondolja, biztonságos visszamenni a vízbe? Gondolja újra! Sohasem tudhatja, mi leselkedik a felszín alatt egy heves vihar során és mi sodródik partra utána" - írták a kép alá.

A bikacápa hamar látványossággá vált. Az egyik helyi újságíró, Philip Calder arról számolt be, hogy látott olyan helyieket, akik késsel érkeztek a tetemhez, hogy szuvenírként cápafogat vihessenek haza magukkal.

A ciklon kedden csapott le Queensland partjaira óránkénti 260 kilométeres sebességgel. A vihar hamar levonult a szárazföldről, de napokig tartó szakadó esőt hagyott maga után, ami áradásokat okozott számos területen.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×