eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Diana hercegnő: szinte megnyúzták, annyi bőrt húztak le róla

Tíz évvel a halála után még mindig nagy "üzlet" Diana hercegnő; a képével díszített emléktárgyak mindig kelendőek voltak, az évfordulón pedig a rajongók megint vagyonokat hagynak majd az ajándékboltokban.

A világ egyik legnagyobb Diana-gyűjteményét mondhatja magáénak Margaret Tyler. Az idős brit hölgy otthonában egy egész szobát töltenek be a tíz éve elhunyt walesi hercegnőt ábrázoló emléktárgyak.

Freskó a plafonon, dísztálak, bögrék, portrék és rengeteg egyéb, Diana hercegnő arcképével díszített apróság tölti meg az emlékszobát. A tárgyakat Margaret Tyler vásárolta, vagy kapta a rokonaitól.

"Tíz évembe telt, hogy berendezzem ezt a szobát, de ez nem volt fáradtság; imádok minden egyes tárgyat" - áradozott az idős hölgy, aki rajongásával a "Diana-ipar" egyik életben tartója.

A whitehalli Lambert ajándékboltban például a legfontosabb helyet jelölték ki Dianának: a kereslet állandó, bár nem kiemelkedő - állítja a tulajdonos, aki azt is bevallja, hogy a Big Bent ábrázoló hűtőmágnesekből és a brit lobogóból több fogy, mint a hercegnőt ábrázoló bögrékből és dísztálakból.

A Diana-ipar sikerei vegyes érzelmeket váltanak ki azokból, akik az évforduló alkalmából a Kensington palotába látogatnak, hogy leróják tiszteletüket a hercegnő emléke előtt. Van, aki utána betér valamelyik ajándékboltba, de olyan is, aki szerint az emlékek fontosabb, mint az emléktárgyak.

A Diana emlékének ápolására létrehozott alapítványé egyelőre az emléktárgyak után járó jogdíj, ez a helyzet azonban hamarosan megváltozik. Az alapítvány bevételének harmada származott az elmúlt tíz évben a jogdíjakból.

Az alapítvány azonban azt tervezi, hogy a következő öt év során az egész tőkét szétosztja, és nem fog több pénzt gyűjteni.

Csak könyvből 14 van a piacon, amely Diana hercegnőről szól - de a nagyobb könyvesboltok nem próbálják meg kihasználni a hercegnő halálának évfordulóját; a könyvek maradnak a többi életrajz között a polcon.

Az újságok és magazinok azonban világszerte jobban fogynak, ha Dianát szerepeltetik a címlapon. Az idén már több cikk jelent meg a hercegnőről, mint 2002-ben, amikor halálának 5. évfordulójáról emlékeztek meg világszerte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×