eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Nyitókép: Pexels.com

Az országban többfelé is okoztak súlyos megbetegedést a kullancsok

A szakértők figyelmeztetése szerint jóval több kullancsra kell az idei évben számítani, mint a korábbiakban.

Június közepén négy encephalitis infectiosa diagnózis jutott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tudomására, a járványügyi főosztály heti jelentése szerint a négyből három esetben kullancs okozta a megbetegedést - írja a sokszinuvidek.24.hu. A friss adatok szerint június 10-e és 16-a között három különböző vármegyében, Fejérben, Veszprémben és Vasban regisztrálták a fertőzéseket.

A kullancs-encephalitis a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, ami a legritkább, de az egyik legsúlyosabb a kullancsok által terjesztett fertőzések közül.

Az előző héten hat megbetegedést számoltak az országban, akkor Fejér vármegye mellett Győr-Moson-Sopron- és Zala területéről is volt beteg, tehát már a Dunántúl nagy része érintett.

A lap azt tanácsolja, hogy kullancsriasztó spray használata nélkül ne induljunk el kirándulni, mert csak a kémiai szerek biztosítanak megfelelő védelmet a kullancsok ellen. Kullancseltávolító kanalat is érdemes a táskában tartani, mert ez az egyetlen olyan eszköz, amivel fertőzésveszély nélkül el lehet távolítani a vérszívókat.

Az elmúlt évekhez képest sokkal több kullancsra kell számítani idén, zöldövezetekben mindenhol és minden körülmény között jelen vannak ezek az ektoparazita állatok. Sőt több új faj is megjelent Magyarországon - írják.

Címlapról ajánljuk
Svájc simán verte Olaszországot

Svájc simán verte Olaszországot

A címvédő olasz válogatott 2-0-s vereséget szenvedett a magyarok csoportjából továbbjutott Svájctól a németországi labdarúgó Európa-bajnokság szombati nyolcaddöntőjében, ezzel búcsúzott a további küzdelemtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×