eur:
396.69
usd:
370.01
bux:
71328.98
2024. június 27. csütörtök László
Mediterranean Hyalomma marginatum tick. Photographed in El Monte de El Pardo in Madrid, Spain
Nyitókép: Wendy Rauw Photography/Getty Images

Országszerte már tizenöt helyen észlelték a "horrorkullancsot"

A különösen veszélyes ízeltlábút 2009-ben, a Margitszigeten találták meg először, azóta már több vármegyéből is jelentették a jelenlétét.

2021-ben kettő, 2022-ben kilenc, 2023-ban újabb négy Hyalomma kullancsot találtak Magyarországon - írja a kullancsfigyelo.hu adatai alapján a naphire.hu. A kullancsportál lakossági bejelentések alapján összegzi a kullancsok magyarországi előfordulását.

A Hyalomma marginatum egy egzotikus kullancsfaj, ami a krími-kongói vérzéses láz terjesztéséért felelős.

Európa-szerte több helyen is okozott már megbetegedéseket az elmúlt években. A lap azt írja, korábban az is kiderült egy kutatás során, mikor önkéntesek vérmintáit vizsgálták, hogy 2700 mintából 10-ben megtalálták az ellenanyagot Magyarországon.

A Kullancsfigyelő azt írja a fajról: "A Hyalomma marginatum és a Hyalomma rufipes nálunk elsősorban a krími-kongói vérzéses lázat okozó Nairovirus-fajok európai terjesztése miatt vált ismerté. (…) A vírusfertőzés tünetei közé tartoznak többek között az ízületi fájdalmak, hányás, magas láz, fejfájás, gyomor- és hátfájdalom, és különféle vérzéses tünetek. A fertőzést a betegek 30 százaléka nem éli túl, megelőző védőoltás még nem készült."

A fertőzéssel kapcsolatban a lap megkereste a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot, érdeklődve a magyarországi megbetegedések számáról. A szervezet válaszul azt írta: "A krími-kongói vérzéses láz – más hemorrhágiás (azaz vérzéses) lázakkal együtt – bejelentendő fertőzés. Erre vonatkozó bejelentésről vagy arról, hogy a vírus tünetes megbetegedést okozott volna hazánkban, nincs tudomásunk."

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben
EU-csúcs

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtöki, az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×