eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Mediterranean Hyalomma marginatum tick. Photographed in El Monte de El Pardo in Madrid, Spain
Nyitókép: Wendy Rauw Photography/Getty Images

Országszerte már tizenöt helyen észlelték a "horrorkullancsot"

A különösen veszélyes ízeltlábút 2009-ben, a Margitszigeten találták meg először, azóta már több vármegyéből is jelentették a jelenlétét.

2021-ben kettő, 2022-ben kilenc, 2023-ban újabb négy Hyalomma kullancsot találtak Magyarországon - írja a kullancsfigyelo.hu adatai alapján a naphire.hu. A kullancsportál lakossági bejelentések alapján összegzi a kullancsok magyarországi előfordulását.

A Hyalomma marginatum egy egzotikus kullancsfaj, ami a krími-kongói vérzéses láz terjesztéséért felelős.

Európa-szerte több helyen is okozott már megbetegedéseket az elmúlt években. A lap azt írja, korábban az is kiderült egy kutatás során, mikor önkéntesek vérmintáit vizsgálták, hogy 2700 mintából 10-ben megtalálták az ellenanyagot Magyarországon.

A Kullancsfigyelő azt írja a fajról: "A Hyalomma marginatum és a Hyalomma rufipes nálunk elsősorban a krími-kongói vérzéses lázat okozó Nairovirus-fajok európai terjesztése miatt vált ismerté. (…) A vírusfertőzés tünetei közé tartoznak többek között az ízületi fájdalmak, hányás, magas láz, fejfájás, gyomor- és hátfájdalom, és különféle vérzéses tünetek. A fertőzést a betegek 30 százaléka nem éli túl, megelőző védőoltás még nem készült."

A fertőzéssel kapcsolatban a lap megkereste a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot, érdeklődve a magyarországi megbetegedések számáról. A szervezet válaszul azt írta: "A krími-kongói vérzéses láz – más hemorrhágiás (azaz vérzéses) lázakkal együtt – bejelentendő fertőzés. Erre vonatkozó bejelentésről vagy arról, hogy a vírus tünetes megbetegedést okozott volna hazánkban, nincs tudomásunk."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy hiány van a Boeing által gyártott kereső berendezésekből, ezért akadályokba ütközik az a terv Japánban, hogy a Patriot légvédelmi rakéták gyártását ott felpörgessék, és ezzel a globális rakétagyártás fokozásához is hozzá tudjanak járulni a szigetországban, ez pedig rossz hír Ukrajna számára. Eközben az ukrán emberek még a katonai támadásoknál is jobban aggódnak amiatt, hogy az orosz támadások miatt kialakult áramválság közepette mi vár rájuk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 21. 09:29
×
×
×
×